Răsturnare de situație în cazul castraveților contaminați de la Glodeanu Sărat. După ce expertiza făcută publică de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a arătat că doi dintre cei trei legumicultori cercetați pentru că și-ar fi stropit legumele cu substanțe neomologate aveau castraveții contaminați, deci nu erau buni de consum, Autoritatea Fitosanitară Națională a anunțat că acele legume sunt ”sigure pentru siguranța consumatorului”. Paulina Gabor, directorul Autorității Fitosanitare Naționale, a declarat pentru șansanews.ro că au fost analizați castraveții din solariile celor doi cultivatori din Glodeanu Sărat și rezultatele au arătat că aceștia nu prezintă niciun risc pentru populație.
În total au fost luate patru probe de castraveți, atât de la cei doi legumicultori cercetați de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele, cât și din alte două solarii, și toate au fost conforme. Castraveții au fost analizați la 374 de substanțe și nu au fost depistate depășiri ale limitelor impuse de legislația din România care să pună în pericol sănătatea consumatorilor.
Cu alte cuvinte, Autoritatea Fitosanitară Națională a dat avizul de comercializare pentru castraveții despre care anchetatorii au spus că sunt contaminați, conform probelor analizate la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară. În același timp, Paulina Gabor a explicat că ei nu pot interzice comercializarea acestor castraveți atât timp cât laboratorul lor a arătat că nu conțin substanțe periculoase.
Pe de altă parte, directorul Autorității Fitosanitare Naționale , care a fost personal în solariile acestor legumicultori, a spus că oamenii din Glodeanu Sărat au ajuns să ceară analize tocmai pentru a-și recâștiga credibilitatea în fața clienților, pierdută în contextul acestui scandal.
În Glodeanu Sărat, tot mai mulți legumicultori se pregătesc să iasă cu castraveți și roșii la vânzare. De exemplu, familia Ivan are curtea încărcată de tomate pe care le pregătește pentru vânzare. Bătrâna spune că din iarnă a muncit de dimineață până seara pentru a avea această recoltă, iar acum nu știe dacă își scoate măcar cheltuielile cu căldura din timpul iernii.
Aceeași situație și la castraveți. Recolta este bogată însă prețurile prea mici. Legumicultorii spun că deși nu le convine situația nu au ce face pentru că trăiesc din cultivarea legumelor, nu au cum să renunțe la agricultură.
Adaugă comentarii