Conducătorii auto care nu plătesc amenzile de circulație în termen de maximum 60 de zile din momentul în care au fost sancționați ar putea să rămână fără permisul de conducere, pe care nu îl vor recupera decât în momentul plății. Cel puțin aceasta este principala prevedere a unui proiect de lege pentru modificarea Ordonanței 195/ 2002 privind circulația pe drumurile publice.
Printre inițiatori se numără și deputatul PNL de Buzău Gabriel Avrămescu, potrivit căruia România are un nivel scăzut de încasare a amenzilor rutiere, ceea ce influențează negativ bugetele locale.
”Ideea proiectului legislativ a avut ca inspirație discuțiile cu reprezentanți ai Poliției, care mi-au expus consecințele acestui fenomen. În primul rând, unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente de a încasa amenzile decât după perioade lungi de timp – uneori chiar niciodată – ceea ce duce la o diminuare a bugetului local. Mai mult, deși nu au nicio vină, UAT-urile sunt lovite de 2 ori, pentru că încasarea amenzilor este un indicator important atunci când are loc repartizarea cotelor pentru echilibrarea bugetelor locale, motiv pentru care sunt vitregiți financiar și din această perspectivă. La asta se adaugă și sancțiunile Curții de Conturi în astfel de situații, așa că ne aflăm într-un cerc vicios ce trebuie clar reglementat cât mai repede ”, arată deputatul Gabriel Avrămescu.
Acesta subliniază, pe de altă parte, și aspectul disciplinar pe care îl poate avea o astfel de prevedere, mai ales în contextul în care țara noastră are cea mai înaltă mortalitate din Uniunea Europeană ca urmare a accidentelor rutiere.
”Nu putem neglija aspectul uman și disciplinar, de care șoferii din România au nevoie. În situația în care, la nivelul UE, înregistrăm cel mai mare număr de morți în accidente rutiere raportat la populație – 85 morți la un milion de locuitori – suspendarea dreptului de a conduce, până în momentul în care achită amenda, dacă nu a făcut-o în termen de 60 de zile de la sancționare, este o propunere legislativă necesară, care sper să primească votul final al colegilor mei deputați”, mai spune parlamentarul liberal.
Proiectul, depus încă de anul trecut, a fost respins de Senat, dar ultimul cuvânt îl are Camera Deputaților, unde va intra în dezbatere.
Detalii despre parcursul legislativ, AICI.
Adaugă comentarii