Actualitate

Ce foc au putut întinde azi niște inconștienți! ISU, lupte grele, ore în șir! (FOTO &VIDEO)

Incendiul uriaș care se manifestă de aproape 9 ore pe Valea Slănicului este departe de a fi lichidat. Zeci de pompieri din Beceni, Buzău și Râmnicu Sărat, alături de voluntari din comunele de pe Valea Slănicului duc o luptă continuă cu flăcările. Vântul puternic a făcut ca flăcările să se extindă rapid și să ajungă în mai multe localități.

De la momentul sosirii, pompierii buzoieni au acționat continuu pentru stingerea focarelor, ce s-au întins, din cauza condițiilor meteo favorizante, pe raza mai multor localități cum ar fi Beceni, Gura Dimienii, Valea Parului, Dogari, Florești, si au cuprins în total o suprafață aproximativa de 400 de hectare”,transmite ISU Buzău.

Se anunță o noapte grea pentru salvatori, ținând cont că în timp ce ei sting focarele, altele se aprind în jur.

Prezent la fața locului, prefectul de Buzău, Daniel Țiclea, monitorizează intervenția. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a dispus, la scurt timp de la sosirea la Beceni, suplimentarea forțelor de intervenție, ținând cont de amploarea incendiului și riscurile mari de extindere și scăparea totală de sub control.

“Focul se manifestă în dreapta drumului județean, la limita a 4 UAT-uri: Beceni, Vintilă Vodă, Mărgăritești și Murgești. Arde vegetație pitică, nu pădure. Se formează aproape din senin niște linii de foc, de sute de metri, sau chiar de kilometri. Situația este în dinamică, dar pare sub control. Dacă nu apar linii de foc în continuare, cred că într-o oră ar putea fi lichidat, dar așa speram și mai devreme, și într- o jumătate de oră a luat foc un întreg versant. Sunt peste 30 de pompieri. Pompierii sunt dotați cu turbosuflante care funcționează pe benzină, sunt foarte eficiente. Am vrut să vin personal aici să mă asigur că incendiile nu sunt aproape de vatra satului.  Focul este departe, sunt 4-5 km de sat”,a declarat pentru șansanews.ro prefectul Daniel Țiclea.

La finalul misiunii de stingere, vor fi demarate anchete ample pentru a stabili cine se face vinovat de aprinderea dealurilor. În ultimele săptămâni, incendii de vegetație uscată au tot fost semnalate în județ, după ce persoane care au vrut să curețe terenurile au aprins focul, provocând apoi probleme serioase.

În acest caz, însă, proporțiile dezastrului sunt uriașe. Potrivit estimărilor din prezent, circa 400 ha de vegetație uscată au ars până în prezent. A fost nevoie de mobilizarea de forțe importante pentru stingerea flăcărilor, și resurse materiale semnificative. Toate acestea, cel mai probabil, după ce focul a fost pus intenționat, cu scopul de a curăța un teren de resturile vegetale.

Etichete