Cazul autosupranumitului „Activist buzoian”, alias Robert Niţu, cetăţeanul care s-a remarcat după ce presa centrală l-a transformat într-un erou naţional în urma evenimentului de la Cernăteşti, localitate unde a fost agresat de trei vânzători de păsări de faţă cu organele locale de ordine, rămâne unul la fel de complicat precum la debut.
După ce trei buzoieni cu care Niţu a intrat în conflict, după ce i-a filmat vânzând găini vii pe marginea drumului în perioada în care un astfel de comerţ era interzis din cauza pandemiei Covid-19, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, doi dintre ei pentru loviri şi alte violenţe, iar al treilea pentru tulburarea liniştii publice, în discuţie a rămas situaţia poliţiştilor cărora Niţu le-a făcut plângere penală pentru “abuz în serviciu”. Plângerea depusă iniţial la Poliţie a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău unde s-a transformat într-un dosar aflat în lucru din iunie 2021. Între timp, Corpul de Control al M.A.I. a venit în două rânduri la Buzău să cerceteze dacă poliţiştii implicaţi în eveniment şi-au făcut datoria, potrivit reglementărilor şi normelor în vigoare.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie, spun surse din interiorul instituţiei, n-a primit nici o informare oficială despre concluziile anchetelor Corpului de Control al M.A.I., însă la nivelul I.P.J. s-a demarat o investigaţie internă proprie. Acţiune care, însă, a fost stopată până când Parchetul va furniza o soluţie pentru dosarul în cauză. Soluţie care întârzie inexplicabil de atâta amar de vreme, deşi concluzia e simplă de vreme ce Robert Niţu s-a plâns, stupid, ca fiind victimă a unui “abuz în serviciu”.
Pe de altă parte, alte surse din I.P.J. transmit că din punct de vedere profesional, poliţiştii implicaţi în eveniment au făcut “maxim din ceea ce s-a putut face în condiţiile date”.
Cu alte cuvinte, acţiunea poliţiştilor a fost “în parametri”, susţin sursele citate. Şi asta pentru că, deşi la televizor s-a văzut ce s-a văzut, doar din unghiul de filmare al lui Niţu, care a transmis presei doar ce a vrut el, totuşi, agresorii au ajuns la anchetă încătuşaţi în fix 29 de minute de la apelul 112 făcut de “Activistul buzoian”. Adică, destul de repede ce-i drept, însă şi cu concursul “mascaţilor”. Dar, intervenţia Serviciilor de Acţiune Speciale ale M.A.I. este una firească atunci când forţele din teren sunt depăşite. Adică, exact ca în cazul de la Cernăteşti.
În concluzie, în acest moment avem următoarea stare de fapt:
- 1. Poliţia Română a fost făcută de ruşine printr-o filmare ajunsă în presa centrală chiar de victimă.
- 2. Ruşinea nu a fost spălată nici după atâtea luni, iar comunicarea M.A.I. la toate nivelurile a fost catastrofală.
- 3. Dosarul poliţiştilor aflat la Parchet zace în sertare, timp în care imaginea instituţiei lor se deteriorează şi mai tare pe măsură ce timpul trece.
4. Robert Niţu face în continuare acelaşi tip de “activism civic” producând, efectiv, evenimente pe care le filmează, le “editează” cu grijă şi le valorifică, făcând bani buni şi totul cu concursul unor instituţii ale statului care se fac a nu vedea realitatea.
Răstimp în care Niţu compromite, oră de oră, noţiunea de activism civic, compromitere care se întinde şi peste presa serioasă care-i băgată, câteodată, în aceeaşi oală cu „Activistul buzoian” , devenit, iată, într-o Românie în degringoladă o adevărată vedetă naţională.
Adaugă comentarii