Actualitate

Ce să faci ca să eviți accidentele pe caniculă. Oboseala și căldura, rețetă fatală

Valul de caniculă cu care se luptă întreaga țară, în această perioadă, crește și riscul accidentelor rutiere. Dacă temperaturilor ridicate li se adaugă și oboseala la volan, atunci tragediile sunt la un pas distanță. Nu mai departe de săptămâna trecută, pe DN 2 E 85, un cunoscut preot din București, tatăl a cinci copii, și-a pierdut viața într-un accident produs pe fondul oboselii și al temperaturilor crescute. Martori din trafic au declarat că, înaintea producerii impactului cu o cisternă, fatal pentru șofer, acesta dădea semne că ațipește la volan și pierde controlul asupra mașinii. Deși alți participanți la trafic i-au făcut semn să tragă pe dreapta, acesta și-a continuat călătoria până aproape de limita cu județul Ialomița unde a intrat pe contrasens și s-a oprit sub roțile unei cisterne.

În actualul cntext, în care codurile portocalii și galbene  de caniculă se succed,  oamenii legii vin cu un set de recomandări pentru șoferi și pietoni. Sunt sfaturi utile pe vreme de caniculă, menite să reducă riscul de evenimente rutiere cu imapct negativ.

Iată recomandările polițiștilor rutieriști!                         

  • Evitați pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă.
  • Șoferilor li se recomandă să nu conducă dacă sunt obosiţi. Oboseala este considerată de către specialişti una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice, mai ales la sfârşit de săptămână.
  • Toleranță ZERO pentru consumul de alcool sau substanțe psihoactive – Nu vă urcați la volan după ce ați consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe. Acest lucru constituie un factor de risc pentru traficul rutier, favorizând producerea accidentelor.
  • Asigurați-vă că sistemele de răcire, iluminare, frânare sunt în stare foarte bună de funcționare.
  • Asigurați-vă că sistemul de climatizare funcționează în parametri optimi.
  • Temperatura ridicată din habitaclul maşinii va accentua starea de oboseală. Aceasta se manifestă la început prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă. Acestea se pot termina cu adormirea la volan. Dacă intenționați să parcurgeți distanțe mai mari, luați în considerare plecarea dis-de-dimineață sau seara, când temperaturile nu sunt la fel de ridicate.
  • Sub nicio formă nu lăsați copiii sau animalele de companie în autovehicul când lipsiți din auto pe caniculă!
  • Folosiți parasolare pe geamurile laterale spate îndeosebi pentru protecția copiilor. Aveți în vedere faptul că partea din spate a mașinii are întotdeauna o temperatură mai mare decât partea din față. Astfel, asigurați-vă că sistemul de climatizare este fixat corect și util pentru toți ocupanții mașinii.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian