Actualitate SĂNĂTATE

Ce să (nu) faci ca să treci cu bine peste zilele geroase. Acestea sunt categoriile de persoane cele mai vulnerabile!

Urmează câteva zile cu temperaturi foarte scăzute, după cum Șansa News a scris aici, așa că trebuie să fim cu toții atenți și să nu ne expunem la ger. Mai ales persoanele cu afecțiuni cronice sunt sfătuite să nu iasă din casă decât dacă au o urgențșă, iar dacă o fac, să fie îmbrăcate cât mai bine. Persoanele suferinde, dar și cele în vîrstă și copiii pot fi afectați de temperaturile scăzute, mai ales că acestea vin după o perioadă destul de lungă în care a fost neobișnuit de cald. Corpul uman de adaptează ceva mai greu, de aceea și unele probleme de sănătate se pot acutiza.

Probleme de sănătate pot acuza, pe fondul frigului, chiar și persoanele care se știu sănătoase. Iar cei care sunt meteosensibili pot avea dureri articulare ori alte manifestări din cauza gerului.

”Organismul nostru necesită o adaptare destul de dificilă în momentul în care trecem de la temperaturi de aproape 20 de grade, cum au fost în urmă cu două săptămâni, la temperaturi negative, până la -9 sau -10°. Lucrul acesta se resimte mai ales în cazul pacienților cu boli cronice și mă refer aici la cei  cu afecțiuni cardiovasculare, cu afecțiuni reumatologice. De asemenea, expuși foarte mult sunt și copiii, mai ales cei de vârste între 0-1 an, care pot suferi diverse infecții respiratorii. De obicei resimțim în această perioadă acutizări ale bolilor cronice și diverse acuze, dureri precordiale la cei care au cardiopatie ischemică, infarct de miocard, dureri articulare multiple cu acutizări ale poliartrozei”, a explicat medicul de familie Gina Câmpeanu.

Medicii ne sfătuiesc să ne îmbrăcăm cât mai bine, dar mai ales să nu uităm de hidratare și să evităm consumul de alcool.

”La fel ca vara, există riscul de deshidratare, iar organismul trebuie hidratat în consecință cu lichide călduțe. Nu trebuie să se consume alcool pentru că, în ciuda părerilor că alcoolul încălzește organismul, poate să producă deshidratare și o adaptare dificilă la temperaturile acestea negative.  Pacienții trebuie să fie avertizați să iasă îmbrăcați corespunzător”, a mai declarat, pentru Șansa News, medicul Gina Câmpeanu.