Actualitate Social

Ce se întâmplă cu copiii identificați în situații de risc după ce coronavirusul a închis centrul de la Obor, acolo unde ajungeau aceștia! Măsuri de ultimă oră

Măsuri impuse de autorități după ce un centru în care ajungeau copiii aflați în situații de risc ori cuplurile mamă-copil, victime ale violenței domestice, a fost declarat focar de coronavirus.                                                  

Minorii descoperiți în situații generatoare de pericole vor fi aduși de acum în centrul Nr. 5 din localitatea Beceni, unitate în care mai sunt încă tineri cu probleme de comportament, și care urmează să se desființeze curând. De asemenea, un centru din Râmnicu Sărat va prelua cuplurile mamă-copil, victime ale violenței domestice, până când centrul din municipiul Buzău va fi redeschis, după ce vor fi trecut 14 zile de la ultima confirmare cu COVID a unui beneficiar sau angajat.

” Având în vedere contextul epidemiologic actual de la nivelul Complexului de Servicii Nr. 3 Buzău, din structura DGASPC Buzău, prin componenta Centrului de primire în regim de urgență și evaluare, pentru a menține funcțională preluarea situațiilor de risc/ dificultate de la nivelul comunității dar și a cuplurilor mamă-copil aflați în pericol ca urmare a abuzurilor, neglijării și/sau exploatării s-au adoptat următoarele măsuri organizatorice:

1. Centrul rezidențial pentru recuperarea și reabilitarea copilului cu tulburări de comportament Nr. 5 Beceni va asigura oferirea de servicii sociale pentru o perioadă de 14 zile pentru cazurile nou-identificate de copii/ tineri aflați în situații de risc/ dificultate. În cadrul structurii există două izolatoare care pot asigura triajul la momentul dispunerii măsurii de protecție.

2. Centrul de recuperare pentru victimele violenței în familie Rm. Sărat va asigura preluarea, pentru o perioadă de 14 zile, a cazurilor nou-identificate de cupluri mamă-copil; în cadrul centrului există un izolator care poate asigura triajul la momentul dispunerii măsurii de protecție. În ambele centre asistența medicală este asigurata permanent”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău, Roxana Kovasc.

Conducerea centrului nr.5 Beceni a amenajat totul iar azi noapte în unitatea de aici a fost internat primul beneficiar. Este vorba despre un copil care rătăcea prin gară,  găsit de polițiștii de la Transporturi Feroviare. El a fost testat pentru COVID, a ieșit negativ, iar acum de el se îngrijesc angajații complexului de la Beceni. Și tot aici vor ajunge și alți eventuali copii descoperiți în situații de risc.

” În momentul în care Centrul Nr. 3 din Buzău a fost declarat focar COVID copiii de acolo, rezidenții, au fost preluați în alte centre DGASPC, iar pentru primirile în regim de urgență s-a asigurat spațiu la Beceni, pentru eventualii copii care vor intra în regim de urgență în sistemul de protecție. Centrul de la Beceni funcționează până la 30 septembrie, nu s-a distribuit personalul”, a declarat directorul centrului de la Beceni, Corina Braniște.

În centrul de la Beceni mai sunt încă 7 rezidenți, tineri cu probleme de comportament, însă spațiile au fost organizate într-o asemenea manieră încât aceștia să nu intre în contact cu cei care vor veni de acum încolo:

” Mai avem copii  rezidenți, la acest moment mai sunt doar șapte iar pentru primire în regim de urgență s-au organizat spațiile, izolatoarele, pentru a nu se intersecta cu copiii care încă mai au măsură de protecție. Pentru ei, până pe 15 septembrie asigurăm permanența atât medicală cât și cu educatori. E organizată activitatea pe ambele domenii:  și regim de urgență și rezidența actuală” a mai declarat directorul centrului 5 Beceni, Corina Braniște.  

Centrul de primire în regim de urgență și evaluare din municipiul Buzău a fost declarat recent focar de coronavirus. S-au infectat aici 9 copii, beneficiari, și 5 angajați, motiv pentru care unitatea a fost închisă pentru o vreme, în sensul că în centru nu mai intră alți copii decât cei care erau acolo când a izbucnit focarul de COVID.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian