Actualitate SĂNĂTATE Șansa de Ramnicu Sărat

Ce se întâmplă cu Spitalul Municipal Rm. Sărat. Decizii importante luate de autorități pentru a face față valului de infectări cu SARS CoV-2

Spitalul Municipal Râmnicu Sărat va trata, în continuare, pentru o vreme, atât pacienți COVID, cât și bolnavi care suferă de alte afecțiuni. Însă, este doar o chestiune de zile până când unitatea va redeveni spital exclusiv COVID.

În urma ședinței care a avut loc miercuri la prânz la Prefectura Buzău, la care au luat parte managerii spitalelor care internează bolnavi infectați cu coronavirus, s-a luat decizia ca, deocamdată, la Spitalul Râmnicu Sărat să fie menținute cele două circuite. Însă, în zilele următoare, în funcție de cât de mult va crește numărul bolnavilor, situația se poate schimba. Spitalul din Râmnicu Sărat va redeveni unitate suport COVID în momentul în care numărul pacienților va crește semnficativ. Până atunci, va crește numărul paturilor destinate bolnavilor COVID-19 la aproape 100.

“Am discutat cu managerii de spitale să participăm cu toții la această situație, Spitalul Județean Buzău să revină la forma de organizare de dinainte de relaxare, la fel și Râmnicu Sărat, iar celelalte spitale să ne sprijine cu tot ce este posibil. În ceea ce privește transformarea Spitalului Rm. Sărat în spital suport COVID, la momentul acesta, deciziile pe care le-am luat au fost ca acest lucru să se facă etapizat, în funcție de evoluție. Pentru moment, de mâine, se mărește numărul de paturi pentru bolnavii COVID. Se ajunge la scenariul 2, pe care dumnealor l-au aprobat, însemnând 98 de paturi”, a declarat pentru șansanews.ro subprefectul cu atribuții de prefect, Marieta Boloș.

Mai sunt însă multe probleme de rezolvat la Rm. Sărat, probleme legate de dotări, dar și de criza medicilor specialiști de la ATI.

„Am mai luat decizii legate de organizare, de dotare, cu ce mai putem noi să sprijinim. Încercăm să dotăm Spitalul Râmnicu Sărat cu mai multe ventilatoare pentru că mai au nevoie la ATI.  Mai este o problemă la Spitalul Rm. Sărat legată de medicul ATI, care este foarte important, mai ales în această perioadă. De la Râmnic a plecat în această perioadă un medic specialist ATI. Da, e o situație complicată pentru dumnealor din punct de vedere al resursei umane, dar trebuie să facem față.”

Pe de altă parte, Spitalul Județean Buzău trece în etapa a treia, etapă care presupune creșterea numărului de paturi alocate secțiilor COVID. ATI, secția în care ajung bolnavi în stare gravă, va avea 14 paturi, dintre care 3 vor fi destinate copiilor infectați cu SARS CoV-2.