Senatorul PNL Buzău Vlad Mircea Pufu, secretar al comisiei pentru afaceri europene din Senatul României, a fost, zilele trecute, într-o vizită oficială de lucru în Portugalia. Parlamentarul a făcut parte din delegația comisiei, care a fost invitată de omologii portughezi, iar pe agenda de lucru s-au aflat mai multe întrevederi, inclusiv cu secretarul de stat pentru afaceri europene, Tiago Antunes.
Printre discuțiile purtate s-au aflat și cele referitoare la aderarea României la Spațiul Schengen, un subiect sensibil pentru țara noastră. Portugalia se numără printre susținătorii României în privința aderării, iar în timpul întâlnirilor senatorul buzoian a atras atenția că neacceptarea țării noastre reprezintă un risc nu doar pentru România, ci și pentru întreaga Uniune Europeană.
”Dacă nu vom adera la Spațiul Schengen, din 2024 aceasta nu va mai fi doar problema României, ci o problemă serioasă a Europei”, spune senatorul Vlad Mircea Pufu.
Detalii despre mesajul pe care l-a transmis parlamentarul în timpul întâlnirilor din Portugalia se regăsesc, de altfel, într-un comunicat al Senatului României.
”Senatorul Vlad-Mircea Pufu, secretarul comisiei, a susținut că neacceptarea aderării României la Spațiul Schengen nu e doar justificată de rațiuni tehnice ci reprezintă o problemă politică. Blocarea României va duce la intensificarea euroscepticismului cetățenilor români, mai ales că deja există un curent de creștere a euroscepticismului la nivel european. Domnia sa a susținut că pe fundalul nemulțumirilor generate de criza din Ucraina, de criza energetică și de neprimirea României în Spațiul Schengen, la viitoarele alegeri europarlamentare există șanse ca partidele radicale să obțină multe locuri în forul legislativ european. Mai mult, domnia sa a susținut că pericolul creșterii euroscepticismului poate duce la anularea unor progrese făcute de instituțiile europene și să se ajungă la o recădere în istoria sumbră a extremismului ideologic”, se arată în comunicatul Senatului.
Sursa citată mai precizează că pe agenda discuțiilor oficiale s-au aflat și alte subiecte importante, ca situația din Ucraina, provocările viitoarelor extinderi, inclusiv regândirea arhitecturii instituționale și financiare a UE, tranziția verde și digitală și Pilonul european al drepturilor sociale.
Adaugă comentarii