Primul pas pentru adoptarea bugetului de stat a fost făcut. Guvernul a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, forma propusă și realizată de Ministerul de Finanțe, iar după votul Executivului ajunge la Parlament, pentru dezbatere și votul final.
Liberalii spun că cea mai importantă caracteristică a bugetului de stat pe 2024 e alocarea pentru educație, caracterizată ca fiind una record.
”Creștere istorică obținută de Partidul Național Liberal pentru bugetul Educației din 2024: de la 35 miliarde lei la 57 miliarde lei (aproximativ 4% din PIB). Creșterea de 61% reflectă angajamentul față de promisiunile de majorare a salariilor profesorilor și asigurarea finanțării necesare pentru implementarea Legilor Educației. Astfel, în 2024, veniturile cadrelor didactice vor înregistra o creștere de aproximativ 20%. În paralel, numărul școlilor unde elevii beneficiază de o masă sănătoasă va ajunge la 1.000 de unități. Va fi extins atât numărul, cât și valoarea burselor, abordând în același timp problema școlilor care încă dispun de toalete în curte. În 2019, existau 1.180 de astfel de unități, numărul acestora fiind redus la 189 în prezent. Peste 1 miliard de euro va fi investit în modernizarea infrastructurii școlare, PNL angajându-se să ofere generațiilor viitoare condiții de învățare mai bune, precum și pregătirea acestora pentru a fi mai competitive pe plan internațional”, se arată într-un comunicat al PNL.
În același timp, liberalii mai spun că modul în care este structurat bugetul anului viitor va permite crearea de locuri de muncă și o creștere economică.
”Totodată, bugetul pentru anul viitor va fi unul al creșterii economiei și creării locurilor de muncă, al majorărilor sustenabile de salarii și pensii. Sprijinim mediul de afaceri și cetățenii și, de aceea, am insistat ca anul viitor să nu fie introduse noi taxe sau impozite. Stabilitatea și predictibilitatea sunt esențiale pentru mediul de afaceri și pentru atragerea investitorilor, iar acest lucru e parte din viziunea liberală referitoare la o societate dinamică și plină de oportunități”, mai spun reprezentanții PNL.
De altfel, încă dinaintea votului din Guvern ministrul Finanțelor a arătat că și alte domenii primesc bugete mai mari ca până acum.
”Prognozăm o creștere economică de 3,4%, susținută în principal de investiții pe partea cererii și de servicii și construcții pe partea ofertei. Câștigul salarial mediu net lunar va crește cu 9,3%. Vom avea un buget record la investiții – cheltuielile destinate investițiilor sunt de aproximativ 124 miliarde lei, reprezentând 7% în PIB, iar în anul 2026 acestea însumează aproximativ 129,2 miliarde lei, în creștere față de anul 2024 cu 9,1 miliarde lei. Prin acest buget, ne propunem să construim și să consolidăm fundamentul serviciilor publice de calitate. Pentru Ministerul Educaţiei este asigurată o creştere de aproximativ 61 % a bugetului, practic în valoare nominală de la 35 de miliarde la 57 de miliarde de lei, ceea ce asigură sumele necesare pentru creşterea salariilor personalului didactic şi nedidactic din Ministerul Educaţiei. Pentru Ministerul Sănătății, am propus un buget mărit cu 5,7 miliarde de lei față de bugetul estimat pentru 2023, ajungând la 18,8 miliarde lei. În realizarea bugetului am luat în calcul majorarea pensiilor de asigurări sociale cu 13,8% începând cu luna ianuarie 2024 și acordarea pensiilor recalculate conform Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii”, a scris ministrul liberal al Finanțelor, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook.
Adaugă comentarii