La ceasul despărțirii, în ziua în care familia, prietenii, foștii colegi și elevi, îl conduc pe ultimul drum pe profesorul Liviu Stănilă, Focus TV redifuzează un interviu excepțional, realizat în urmă cu aproximativ doi ani. Îl veți putea urmări, de la ora 19,00, pe apreciatul dascăl de care comunitatea buzoiană tocmai s-a despărțit, povestind lucruri mai puțin știute din cancelareia Colegiului B.P. Hașdeu, instituție căreia i-a slujit cu devotament, peste trei decenii, dar și câteva sfaturi pentru colegii mai tineri, precum și pentru actualele generații de elevi.
Pasajul de mai jos, extras din emisiune, este un veritabil testament pentru colegii mai tineri, profesori de istorie, care duc mai departe misiunea de a descifra tainele disciplinei, într-o lume în care superficialitatea și dezinteresul pot lesne schimba înțelesul unor momente istorice.
Profesorul Liviu Stănilă face apel la rațiune și bun simț în interpretarea unor momente ale istoriei, înainte de a da verdicte și a pune etichete:
Profesorul de istorie Liviu Stănilă și-a început cariera didactică la Școala generală Spătaru, iar din 1970 a fost încadrat la Liceul B.P. Hașdeu, unitate pe care o absolvise cu câțiva ani în urmă. Până în momentul pensionării, în 2002, a fost singura școală în care a slujit pedagogiei și istoriei. Coleg de generație și, mai apoi, de catedră, cu renumiții dascăli Petre Viorel Ciocâlteu și Virgil Poteraș, profesorul Liviu Stănilă se înscrie în galeria de aur a profesorilor hașdeieni, alături de nume precum Svetoslav Cremarenco, Cezar Dumbravă, Liviu Chiriacescu, Gheorghe Dănilă și Nicolae Iacob.
”S-a dovedit nu doar un profesor cu un bagaj de cunoștințe temeinice, dar și dăruit pentru meseria de dascăl. El introduce în lecțiile sale și elemente de istorie locală făcând, astfel, orele mai interesante și mai atractive. În acei ani de totalitarism, între altele, a realizat o hartă tematică electrică în care, sub pretextul prezentării luptelor antiotomane și a mișcărilor țărănești de-a lungul secolelor, este configurată România Mare.” se arată în volumul ”Personalități buzoiene 1918-218.500 pentru România. ”
Adaugă comentarii