Actualitate

Centura de siguranță poate salva vieți, dar mulți șoferi o ignoră total. Sute de amenzi aplicate în câteva zile

Foto arhiva

Centura de siguranță este obligatorie, iar telefonul mobil nu are ce căuta în mâinile unui șofer, în timpul mersului. Este ceea ce, din păcate, uită mulți șoferi, iar rezultatele se văd în numărul tot mai mare de accidente rutiere produse pe șoselele din județ, soldate cu persoane rănite sau chiar mai grav. Pentru a le reaminti șoferilor ce reguli trebuie să respecte când sunt la volan, polițiștii au ieșit în număr mult mai mare pe șosele, în ultima săptămână. Au stat cu ochii pe șoferii fără centură de siguranță și pe cei care vorbesc la telefon și conduc în același timp.

Au tras pe dreapta peste 1500 de mașini și au aplicat mai bine 800 de sancțiuni. Jumătate dintre amenzi au fost aplicate tocmai șoferilor care nu purtau centura, sau celor care vorbeau la telefon în timp ce conduceau.

“Conform calendarului de activităţi al Organizaţiei Europene a Poliţiilor Rutier – ROADPOL, poliţiştii structurilor de poliţie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au fost angrenaţi în acţiuni de prevenire şi combatere a abaterilor la regimul rutier de natură a distrage atenţia de la conducere, dar şi pentru conştientizarea importanţei privind folosirea centurii de siguranţă şi/sau a altor dispozitive de retenţie omologate de către conducătorii auto şi pasagerii din autovehicule. Au fost oprite şi controlate în trafic peste 1500 de autovehicule.În total au fost aplicate 812 sancţiuni contravenţionale, dintre care 360 pentru neutilizarea centurii de siguranţă şi 33 pentru utilizarea telefonului mobil în timpul condusului. Totodată a fost constatat 4 infracțiuni”, se arată într-un comunicat remis de IPJ Buzău.

Polițiștii le reamintesc șoferilor că centura de siguranță este obligatorie, putând salva viața celor implicați în accidente. Iar folosirea telefonului mobil în timpul șofatului este strict interzisă.

  • “În ceea ce priveşte centurile de siguranţă, vă amintim că nu au fost proiectate pentru confort, ci pentru siguranţă – siguranţa ocupanţilor vehiculului. Centurile de siguranţă nu previn accidentul de circulaţie, ci joacă un rol important în reducerea gravităţii rănilor produse ocupanţilor unui autovehicul implicat într-un eveniment rutier. Studiile au arătat că simpla prindere a centurii de siguranţă măreşte şansa de supravieţuire în cazul unui accident.
  • Potrivit prevederilor Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore. Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează puncte-amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi puncte de penalizare.
  • Prevederile legislative interzic ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.
  • Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și este sancționată cu amendă, de la 6 la 8 puncte-amendă  și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian