Bătrâni, extrem de bolnavi, unii dintre ei cu șanse minime de supraviețuire, se prezintă în număr din ce în ce mai mare la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean. Sunt oameni care în general locuiesc la țară și care de frica infecției cu SARS-CoV-2 au evitat să vină la medic cât timp s-a înregistrat un număr crescut de cazuri COVID. Foarte rău! Spun medicii chirurgi care acum abia pot face față valului de pacienți, în stare gravă, cu complicații foarte greu de tratat și cărora le dau șanse minime de supraviețuire. În doar o săptămână secția de Chirurgie aproape că s-a ocupat. Astăzi, mai sunt libere doar câteva paturi, iar în blocul operator se operează pacient după pacient.
Ștefania Manolescu, medic chirurg în Spitalul Județean, a explicat pentru șansanews.ro că este vorba, pe de o parte, despre bolnavii care au fost temporizați din cauza fluxului de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 din timpul valului patru, iar pe de altă parte, de buzoienii care, de frica COVID-19, au stat din proprie inițiativă acasă, iar acum vin la UPU cu complicații care le pun viața în pericol.
”Am început să rechemăm pacienții temporizați, însă aceștia nu sunt foarte mulți. Cred că fiecare dintre noi avem circa 10-15 bolnavi, pentru că în timpul pandemiei afecțiunile oncologice le-am internat și am intervenit chirurgical. Dar avem foarte multe prezentări la UPU. Sunt mulți bolnavi care de frica COVID au stat cu săptămânile acasă și pe care acum ne chinuim să-i salvăm”, a spus Ștefania Manolescu.
Și, din păcate, toate sunt cazuri grave. Sunt bătrâni, de la țară, care au stat cu săptămânile acasă, și care acum vin cu tumori. Cu alte cuvinte, bolnavi care trebuie operați de urgență.
”Dacă în urmă cu o săptămână, nu aveam nici jumătate din paturile de la Chirurgie ocupate, acum mai sunt libere circa 20% dintre locuri. Sunt multe prezentări la UPU. Dacă în valul patru existau gărzi în care nu aveam niciun pacient, acum sunt și câte opt într-o zi”, a spus Ștefania Manolescu, medic chirurg.
Medicul chirurg a explicat că se fac eforturi pentru ca toți bolnavii să primească atenția și tratamentul de care au nevoie deși încă este presiune pe Secția ATI, acolo unde sunt în continuare internați, în număr mare, atât bolnavi COVID cât și post COVID, iar dacă România s-ar confrunta, în viitorul apropiat, cu un nou vârf a infectărilor cu coronavirus, ar fi o catastrofă pentru sistemul medical.
”Ar fi catastrofă să se lege valul 4 de valul 5. La ATI încă sunt 13 paturi ocupate și avem și pacienți negativați dar dependenți de oxigen și pe care nu îi putem externa. Ne chinuim să le găsim locuri bolnavilor pe care îi operăm în această perioadă”, a mai spus Ștefania Manolescu.
Totuși, medicul le recomandă celor care se știu cu probleme de sănătate să se prezinte la timp pentru consultații și să nu mai stea acasă până în ultimul moment pentru că, din păcate, unii dintre cei care au făcut lucrul acesta în timpul valului patru acum nu mai au șanse să fie salvați.
Pai cine i-a ‘temporizat’ ? Nu tot ei ne-au spus sa stam acasă, ca sunt spitalele pline ? Ce făceau chirurgii atunci ? Ce se făcea în sălile de operații ?
Nu tot ei ti-au spus sa stai acasa. Politicul ti-a zis. La televizor!