Buzăul este încă departe de a fi un județ turistic, deși are numeroase obiective unice și de interes. În general, turiștii vin, vizitează, apoi pleacă, fără să înnopteze în unitățile de cazare. Iar cei care o fac nu acoperă nici pe departe numărul de locuri de cazare.
Cel puțin așa reiese din datele statistice, care arată că, în ultimul an, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din județul Buzău abia a atins, în perioada de vârf, 14,9%. Acest indice are nivelul cel mai scăzut în februarie, înregistrează o creștere constantă până în august, după care scade. Graficul realizat de Direcția Județeană de Statistică Buzău scoate în evidență o problemă pe care a semnalat-o, de altfel, și senatorul liberal Vlad Mircea Pufu.
Co-inițiator al proiectului de lege ce vizează acordarea de vouchere de vacanță angajaților din sistemul privat, senatorul buzoian a declarat, recent, că sezonalitatea este una dintre marile probleme ale turismului din țara noastră, care ar putea fi remediată prin această lege.
”Susțin necesitatea acestei legi din mai multe motive: pe de o parte pentru că elimină o discriminare, dar pe de altă parte pentru că poate rezolva una din cele mai mari probleme ale turismului românesc, aceea de sezonalitate. Noi avem o caracteristică și ne întrebăm de fiecare dată de ce turismul românesc nu merge. În primul rând, plătim foarte mult pentru servicii puține și obținem, în consecință, puțin. Turismul românesc are însă încărcare doar în câteva perioade: din mai până în septembrie, când e sezonul estival, apoi mai avem încărcare în decembrie și eventual ianuarie – februarie, când e zăpadă și copiii au vacanță. Cum putem să facem ca să asigurăm o constantă pe tot timpul anului? Un răspuns este: prin vouchere de vacanță și pentru angajații din privat! Este una dintre soluții, dar nu singura”, a spus senatorul PNL Buzău Vlad Mircea Pufu.
Potrivit celor mai recente date statistice, în luna februarie a acestui an structurile de cazare turistică din județul Buzău au găzduit un număr de 5182 turiști. Au fost cu 151 turiști mai puțin decât în luna ianuarie. Totuși, a fost o creștere semnificativă comparativ cu februarie anul trecut, când numărul turiștilor a fost cu 639 mai mic față de februarie 2023.

”Cei mai mulţi dintre aceştia au optat pentru cazarea la hoteluri (55,4 %) şi la pensiuni agroturistice (22,4 %). Numărul înnoptărilor în principalele structuri de cazare turistică din judeţul Buzău în luna februarie 2023 a fost de 9205, în scădere cu 7,5 % faţă de luna ianuarie 2023 și în creștere cu 4,1 % față de luna februarie 2022. Indicele de utilizare netă a capacităţii de cazare turistică în funcţiune în judeţul Buzău în luna februarie 2023 a fost de 7,9 %, în creștere cu 0,2 puncte procentuale atât faţă de luna ianuarie 2023 cât şi faţă de luna februarie 2022”, arată Direcția Județeană de Statistică Buzău.
La nivel național, în schimb, creșterea numărului de înnoptări în unitățile de cazare a fost de 24,3% în februarie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Explicația vine și din faptul că în februarie elevii au avut așa-numita vacanță de schi, ceea ce a determinat folosirea la o capacitate mult mai mare a unităților de cazare din stațiunile de munte unde se practică sporturi de iarnă. Cele mai mari valori de cazare au fost înregistrate în București și în județele Brașov și Prahova.
Adaugă comentarii