Un cunoscut blogger din București, Iulian Tănașcu, cunoscut internauților pentru impresiile de călătorie pe care le împărtășește tuturor pe blogul „Călător prin România”, a descoperit în Buzău un obiectiv cu un potențial uriaș. Și nu numai că l-a descoperit, dar și-a propus ca, alături de o echipă de oameni direct interesați de istoria din zona județului Buzău, să-l scoată la lumină și să-l promoveze. Este vorba despre cimitirul de la Gura Sărății, iar în ajutor i-a sărit mare parte din comunitate.
Iulian Tănașcu a ajuns de mai multe ori în Buzău și a lucrat la refacerea unor obiective turistice, din zona Merei, care i-au atras atenția. Nimic nu e ntâmplător pentru că bloggerul a copilărit pe meleaguri buzoiene, fiind crescut de bunici la Sărata Monteoru.
Iulian Tănașcu a descoperit cimitirul din Gura Sărății în urmă cu trei ani. A recunoscut însemne istorice antice marcate pe cruci, care au o vechime considerabilă. Multe dintre ele au dispărut, în timp, luate de localnici și folosite ca materiale de construcții. Practic, refacerea cimitirului va fi o adevărată provocare în aceste condiții. Ambiția celor angrenați în proiect este însă mare. Ei vor începe săpăturile în jurul fundației pentru a stabili vechimea monumentului și vor face eforturi pentru ca însemnele vechi să fie vizibile.
Echipa „Călător prin România” încearcă refacerea mormintelor care se află într-o stare avansată de degradare. Vor fi realizate, de asemenea, poteci, iar la final cimitirul va primi un cod QR, putând face parte dintr-un circuit turistic. Cinci pași vor fi urmați de echipă pentru a transforma un cimitir lăsat de izbeliște într-un obiectiv turistic modern.
- Pas 1: A fost realizata o analiza aeriana pentru a identifica situatia de sus. Au fost marcate elementele, dupa cum urmeaza:
- Zona de sapare – biserica veche.
- Zona cu alei – poteci piatra.
- Zona cu cruci – scos la lumina si aranjat
- Zona de hotar – granitele ansamblului.
- Pas 2: incep analizele la fata locului, pentru scoaterea la lumina a fundatiei fostei biserici (in curs de aprobare). Acest lucru ne va ajuta sa vedem exact forma bisericii (plan nava, plan cruce etc.). Caracterizarea exacta + alte informatii sunt analizate de catre Bogdan Ștefan, iar informatii de la batrani sunt procurate de catre Antonela Dragomir pentru a realiza istoricul lacasului.
- Pas 3: scoaterea la lumina a crucilor vechi, curatarea lor, aranjarea si scanarea 3D. (in curs de aprobare)
- Pas 4: realizarea aleilor de traversare, in concordanta cu specificul ansamblului + plantarea de copaci.
- Pas 5: marcarea, de catre Călător prin România, a ansamblului si a fiecarei cruci, cu coduri Q.R. + realizarea unei harti digitale pentru ca ansamblul sa fie studiat si de la distanta.
Echipa acordă o atenție deosebită zonei Merei, unde au observat obiective cu un potențial turistic imens, cum ar fi cunoscutul Conac al lui Monteoru. Inclusiv cunoscutul arhitect Ion Jalea a contribuit la realizarea unuia dintre monumentele din zona Merei.
„Inițial, când am început, eram patru. În prezent suntem 25-30 de oameni. Eu intenționez să creez noi obiective turistice în zonă. Noi avem un proiect de documentare a tuturor obiectivelor turistice din țară. Sunt undeva la 15 monumente la Merei pe care le-am amenajat, mai exact, Mina de Petrol de la Monteoru, Conacul Monteoru, Biserica Gura Sărății, Gropile cu Nămol Terapeutic, Monumentul Eroului de la Monteoru, făcut de Ion Jalea, etc”, declară, pentru ȘansaNews.ro, Iulian Tănașcu.
Adaugă comentarii