O știre apărută ieri a venit ca o bombă pentru buzoieni, fie ei consumatori de legume autohtone, fie producători agricoli. Te-ai fi așteptat ca după ce poliția anunță că există suspiciunea că în solariile a doi producători din Glodeanu Sărat s-ar fi folosit pesticide interzise ca să fie forțată coacerea unor legume, echipele de control ale unor instituții să se așeze la coadă, la poarta producătorilor, ca să lămurească dacă legumele respective, încă necomercializate, sunt un pericol sau nu pentru sănătate. Realitatea este alta. Până la ora transmiterii acestei știri, nimeni nu a avut curiozitatea să testeze legumele incriminate. O inacțiune care lovește în două direcții: în încrederea consumatorilor în producătorii locali și, posibil, în sănătatea oamenilor.
Ancheta polițiștilor în cazul utilizării de pesticide interzise în culturile unor legumicultori din Glodeanu Sărat se extinde. După un flagrant și șase percheziții, anchetatorii au anunțat ieri că au în vizor un furnizor de pesticide din Ilfov și doi legumicultori din Glodeanu Sărat. Suspiciunea era aceea că ilfoveanul aducea fertilizanți interziși în România, îi revindea, iar fermierii din Glodeanu Sărat îi foloseau pentru a forța creșterea legumelor cultivate în solar, după cum Șansa News a scris deja AICI.
Practica este pe cât de nocivă, pe atât de greu de demonstrat. Anchetatorii merg pe ipoteza traficului cu substanțe toxice neomologate. Inițial, ei au găsit la percheziții sute de kilograme de îngrășăminte în stare solidă și alte câteva sute de litri de pesticide în stare lichidă. dar, cele mai importante răspunsuri sunt așteptate de la alte instituții care trebuie să ia probe din legumele producătorilor de la Glodeanu Sărat, să le testeze și să dea verdictul. O primă problemă este că la Buzău nu există niciun laborator autorizat pentru astfel de analize. A doua este că instituțiile cu rol de monitorizare și control- Direcția Fitosanitară, Direcția Agricolă și Direcția Sanitar-Veterinară- fac niște verificări standard, stabilite de superiorii de la București.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău anunță controale în perioada imediat următoare. Este vorba despre verificările ce se fac anual după data de 1 iunie, care anul acesta vor începe cu data de 15 mai. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca, verificările din anii anteriori nu au indicat că ar fi probleme.
Pentru a se ști clar dacă legumele cultivatorilor buzoieni au sau nu pesticide în exces, este nevoie de analize de laborator. Instituția cu rol de monitorizare, în acest caz, este Direcția Fitosanitară Buzău. Dar, potrivit directorului acesteia, anul acesta s-au făcut analize pe probe care nu includ legumele din bazinul legumicol de la Glodeanu Sărat. Explicația ar fi aceea că roșiile, castraveții și ardeii din aceste solarii n-au ajuns încă pe piață. În plus, numărul probelor care ajung să fie analizate este foarte mic.
”Am început în februarie cu mere, o probă, am continuat cu cartofi, fasole, usturoi, morcov, ceapă verde, spanac, salată, ridichi, pătrunjel, căpșuni și o probă de tomate, prima care a ieșit pe piață, la Cochirleanca. Din datele pe care le-am primit de la laboratorul național fitosanitar, nu s-a găsit peste limita admisă la legumele respective. Aceste produse nu au fost comercializate încă pe piață, aceste probe nu știu dacă au fost luate”, a declarat directorul Direcției Fitosanitare Buzău, Nicolae Coman.
Acesta a explicat, de altfel, că fructele și legumele testate până acum au fost prelevate de pe piața locală și nu din sere și solarii. Pe de altă parte, Coman a precizat că instituția pe care o conduce are în monitorizare mai mulți producători agricoli, conform unei liste puse la dispoziție de Direcția Agricolă, iar aceștia vor fi verificați în perioada următoare.
Pe de altă parte, oamenii de știință spun că folosirea pesticidelor și altor substanțe interzise pentru accelerarea dezvoltării legumelor poate avea efecte nocive asupra organismului uman.
Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău confirmă că folosirea unor pesticide poate conduce la accelerarea coacerii unor legume, scurtând intervalul de ajungere la maturitate cu până la două săptămâni. Costurile acestor practici se regăsesc însă în sănătatea consumatorilor.
”Se pot obține în foarte scurt timp, cam în două săptămâni, mult mai devreme față de alți producători care nu folosesc astfel de substanțe. Se acumulează o concentrație extrem de mare inclusiv în plantă, unde au loc dezvoltări, poate chiar anomalii. În organismul uman pot fi foarte nocive, acumulându-se, și pot duce la degenerescența anumitor celule și la dezechilibre hormonale”, a explicat Bianca Mușat, cercetător la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău.
Adaugă comentarii