Actualitate POLITICĂ

Cine sunt revoluționarii care au confirmat participarea actualului premier la Revoluția din 1989

Disputele din aceste zile, în legătură cu acordarea sau nu a titlului de Luptător cu Rol Determinant la Revoluția din 1989 actualului premier, aduc în planul public documentele din dosarul de revoluționar al lui Marcel Ciolacu. Dosarul, întocmit la Buzău, în 1992, conține mai multe nume ale unor revoluționari, membri ai Asociației Club 22 Decembrie, care confirmă faptul că Marcel Ciolacu a participat, alături de ei, în perioada 22-26 decembrie, la evenimentele care au condus la schimbarea regimului comunist. Există, tot de atunci, o declarație a lui Marcel Ciolacu care arată că:

”În dimineața zilei de 22 decembrie 1989, auzind la postul de radio Europa Liberă ce se întâmplă la Timișioara și București, a plecat la serviciu și a propus colegilor să meargă în fața Consiliului Județean de partid. Aceștia au fost întâmpinați de poliție care au încercat să-I întoarcă din drum, dar deoarece manifestanții erau în număr mare, poliția era ineficientă și au intrat în sediul Consiliului Județean de partid, unde împreună cu alți cetățeni, s-au organizat în FSN și au pus oamenii să păzească clădirea.”

Revoluționarii buzoieni care confirm, prin declarații aflate la dosarul lui Marcel Ciolacu, participarea acestuia la revoluție sunt George Miriță, Sorin Olteanu, Călin Ghețu, Marcel Macsim și Aurelian Radu. De altfel, aceștia au depus declarații pe propria răspundere, în dosarul inițial prin care actualul premier a fost declarat revoluționar.

Motivul respingerii cererii de acordare a titlului de Luptător cu Rol Determinant la Revoluție, formulate de actualul premier, este neîndeplinirea condițiilor cumulative de a ”ocupa și apăra obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului, respectiv ora 12.10.” Disputa propriu-zisă este dacă Buzăul este sau nu printre județele unde au fost victime înainte de ora 12:10, ora fugii lui Nicolae Ceaușescu, iar, în acest caz, există poziții diferite. Procurorii militari spun că Buzăul nu ar fi în această listă , în timp ce mai multe decizii ale Secretariatului pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist, au inclus Buzăul în această listă.

După respingerea cererii, Marcel Cioalcu nu a reacționat public. În trecut, le-a declarat jurnaliștilor de la Recorder:

”Eu, în municipiul Buzău am participat la Revoluţie. Sunt membrul unui club, Club 22 Buzău, sunt, mi se pare, doar 52 de membri.  Suntem cei care am apărat şi am acţionat în raza Palatului Comunal al municipiului, nu am fost niciodată contestat, nu am făcut niciodată o fală din asta, dar acum nu-mi cereţi să îmi fie şi ruşine. Nu am solicitat niciodată nicio indemnizaţie pentru acest lucru de la statul român. Mă consider îndreptăţit să las copilului meu să arate şi el la nepoţi că bunicul lor sau străbunicul lor a făcut ceva pentru această ţară. Niciodată de când sunt în politică, niciodată eu nu am declarat că sunt revoluţionar, că ce fapte am făcut în acele zile”

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian