Cinematograful Dacia, situat în centrul municipiului Buzău, se apropie de marea reabilitare, anunțată de Primărie de acum cinci ani. După amânări repetate, proiectul, care a ajuns pentru prima dată pe masa aleșilor locali în 2018, a fost readus în discuție, la ultima ședință a Consiliului Local, când s-a propus aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Investiția a primit votul consilierilor locali astfel că cinematograful Dacia va fi, în sfârșit reabilitat, însă cheltuielile depășesc cu mult sumele propuse inițial.
Din 2017 cinematograful Dacia a revenit în administrarea Primăriei Buzău, iar un an mai târziu era supus aprobării consilierilor locali proiectul care urmărea reabilitarea obiectivului aflat în centrul orașului. La acel moment, suma necesară se ridica la 16,5 milioane de lei, adică puțin peste 3 milioane de euro. Potrivit datelor din proiect, sumele urmau să fie cheltuite pentru, refacerea luminatorului, înlocuirea tavanului fals din sala de cinematograf, recompartimentări și accese noi la nivelul parterului, construcția unei scări de legătură între foyer și subsol, refaceri și înlocuiri de finisaje și pardoseli, refacerea și înlocuirea instalațiilor sanitare, termice, electrice, de ventilație și climatizare, precum și dotarea cu mobilier și echipamente cinema standard.
Investiția însă nu a fost realizată, proiectul fiind amânat de mai multe ori, iar banii relocați către alte investiții sau cheltuieli generate de pandemie. După aproape cinci ani de la preluarea cinematografului, Primăria a revenit asupra investiției astfel că la ultima ședință a Consiliului Local proiectul a ajuns, din nou, pe masa aleșilor care au aprobat indicatorii tehnico-economici. Și, chiar dacă lucrările propuse sunt aceleași, suma ce urmează să fie cheltuită este cu 6 milioane de lei mai mare, adică investiția anunțată acum este de 22 de milioane de lei, peste 4 milioane de euro.
Suma enormă a atras comentarii din partea consilierului local USR, Irinel Cârstea, care a precizat, la Focus TV, faptul că este vorba despre foarte mulți bani în condițiile în care clădirea nu are probleme majore în ceea ce privește structura de rezistență.
Un fapt care, de altfel, este menționat și în proiect.
”Din expertiza tehnică a rezultat că această construcție nu are degradări structurale vizibile, indicând o comportare bună atât la încărcări gravidaționale cât și la solicitările seismice. Au fost constatate defecte locale la unele dintre elementele de beton armat monolit rezultate în urma turnării necorespunzătoare.
Unele grupuri sanitare sunt în stare de funcționare , dar altele sunt nefuncționale sau dezafectate fiind necesară înlocuirea în integralitate atât a rețelei de apă scurgeri la rețeaua de canalizare precum și a obiectelor sanitare.
Obiectivul este echipat cu aparataj vechi și deteriorat”, se arată în proiect.

După reabilitare clădirii Cinema Dacia se va crea ”un sediu adecvat activităților culturale (sală de spectacole, conferințe, săli de repetiții, spații pentru activitățile de educație permanentă”, se arată în proiect.
Cinematograful Dacia a fost dat în folosință în 1981, având la vremea respectivă o capacitate de 650 de locuri. Clădirea este construită dintr-un corp principal în care se află sala de cinema și un corp ce cuprinde, la parter foayer-ul , cu anexe cu accesul pentru public și spații tehnice, iar la etaj, camera de proiecții și spații anexe.
Adaugă comentarii