O invenție de mediu, premiată săptămâna trecută la cea de a șasea ediție a Salonului Inovării și Cercetării UGAL INVENT, ar putea reprezenta salvarea arborilor sănătoși din parcuri și spațiile publice puși la pământ prin decizii abuzive ale autorităților locale. Este vorba despre un dispozitiv mecanic cu ultrasunete cu ajutorul căruia se va putea determina integritatea trunchiului arborelui. Cu alte cuvinte, această invenție, numită sugestiv ”Ciocănitoarea mecanică”, va fi un ”doctor” al arborelui menit să identifice defectele structurale ale trunchiului și să fundamenteze obiectiv tăierea celor care pun în pericol viața oamenilor sau integritatea bunurilor acestora.
Ideea aparține profesorului buzoian Ștefan Constantin Petriceanu, președintele Asociației Generale a Inginerilor din România-sucursala Buzău care lucrează, alături de o echipă de studenți și profesori, la acest dispozitiv de aproape trei ani.
Inventatorul a mărturisit pentru sansanews.ro faptul că s-a gândit la un asemenea dispozitiv din dragostea față de mediu pe care a moștenit-o de la tatăl său, silvicultor, și că își dorește tocmai limitarea acestor tăieri abuzive de arbori din interiorul orașelor .
”E aproape un concurs de abuzuri în care se taie arborii din spațiile publice, fie că este necesar, fie că nu, fie că sunt pericole reale, fie că sunt închipuite, fie că le este teamă oamenilor că un copac are dimensiuni prea mari și se poate întâmpla ceva și, atunci, ca să obiectivizăm această discuție am conceput un dispozitiv de control al integrității trunchiului copacului care utilizează ultrasunetele”, a spus Ștefan Constantin Petriceanu.
Concret, acest dispozitiv va arăta cât de sănătos este arborele respectiv, dacă reprezintă un pericol și trebuie tăiat. În același timp, ne-a spus inventatorul, dispozitivul funcționează după un mecanism care nu va leza în niciun fel trunchiul arborelui pe perioadă testelor.
”O undă mecanică este introdusă în trunchiul copacului prin intermediul unui senzor fixat pe o centură în jurul acestuia. Alți trei senzori receptori primesc semnalul mecanic transmis prin interiorul arborelui”, ne-a spus inventatorul buzoian.
În final, datele obținute sunt interceptate cu ajutorul unui soft și redate sub forma unor procente care vor arăta clar cât la sută din trunchiul testat reprezintă problema sau dacă, dimpotrivă, arborele este sănătos.
În prezent, dispozitivul este în testări pe diferite specii de arbori și în diferite anotimpuri. Inventatorii au luat în calcul pentru determinări specia tei, ulm, stejar dar vor fi luate în calcul și alte specii de arbori, urmărindu-se, în special, testarea speciilor care se regăsesc în parcuri sau pe străzile din interiorul orașelor.
Inventatorul își dorește să meargă cu acest dispozitiv către autoritățile locale pentru ca acestea din urmă să-l poată folosi ca un instrument viabil atunci când iau decizia tăierii unor arbori din spațiile publice.
Potrivit profesorului buzoian, dispozitivul ar putea fi pus în comercializare în doi ani. Deja invenția este apreciată și a primit mai multe premii atât în țară cât și în străinătatea. Cel mai recent este cel obținut la cea de-a șasea ediții a Salonului Inovării și Cercetării UGAL INVENT care s-a desfășurat la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. La eveniment au fost prezenți peste 280 de cercetări, inovații și invenții din aproape 40 de domenii. ”Ciocănitoarea mecanică” a primit Medalia de Aur.
”Ciocănitoarea mecanică” probabil denumirea comercială tocmai pentru că principiul este același: tot o undă mecanică trimite și ciocănitoarea în arbore și așa știe, după auz, unde este gaura, unde se află viermele pe care îl caută. Dispozitivul nostru este un fel de “doctor” al arborelui. Adică facem imagistică, screening, pentru a detecta de timpuriu problemele de structura din trunchiul copacului”, a spus Ștefan Constantin Petriceanu.
Adaugă comentarii