Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

Cochilie de melc gigantic, expusă la un muzeu din Buzău. Ce dimensiuni are

Exponat inedit la Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat. Este vorba despre o cochilie de melc gigantic adusă de pe coasta braziliană a Atlanticului. Exemplarul, deși nu este cel mai mare din specia sa, are dimensiuni de câteva zeci de ori mai mari decât un melc întâlnit în țara noastră.

”Pentru că a început sezonul vacanțelor la mare, vă invităm într-o călătorie imaginară exotică, pe coasta braziliană a Atlanticului, de unde provine cochilia pe care o puteți admira la sediul muzeului nostru, în luna iulie. Adelomelon beckii este un melc gigantic, comestibil, care poate atinge dimensiuni între 40 și 51 de cm. Exemplarul pe care vi-l prezentăm astăzi nu este dintre cele mai mari deși are dimensiunile de 26 de cm lungime și aproximativ 30 cm în diametru”, informează reprezentanții Muzeului Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat.

Adelomelon beckii a fost pentru prima oară identificat și clasat de W. J. Broderip, în 1836, fiind un neograstropod din familia Volutidae, răspândit în zonele de coastă din sud-vestul oceanului Atlantic, între Espiritu Santo (Brazilia) și Țara de Foc, Argentina. Trăiește pe fundul nisipos al mării, la adâncimi între 40 și 70 de metri (Weaver & du Pont 1970), fiind un prădător redutabil (Arrighetti 2009).
Din pricina pescuitului subacvatic, în trecut pentru hrană, în prezent mai mult pentru comercializarea și prelucrarea artizanală a cochiliilor, numărul exemplarelor de Adelomelon beckii este în scădere, devenind o specie periclitată, pentru a cărei protecție încep a fi luate măsuri.
Exponatul face parte din colecțiile Secției de Științe Naturale a Muzeului Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat.