Actualitate Agricultura acum

Concurs inedit, organizat la Stațiunea Pietroasa. Ce au avut de făcut concurenții pentru a câștiga titlul de ”Cel mai bun viticultor din România”

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Pietroasa a găzduit, sâmbătă, o competiție națională de tăiat vița de vie în uscat. Concursul, organizat în premieră în România și chiar la nivel internațional, a avut rolul de a aduce în prim plan această categorie de specialiști, tot mai rar de găsit, dar a căror muncă în vie este esențială în obținerea unui vin bun. În total 20 de viticultori și-au testat îndemânarea, iar la final cel mai bun a primit titlul de ”cel mai bun viticultor din România”.

”Înarmați” cu foarfeci și cu o strategie bine pusă la punct, 20 de viticultori, veniți din toate colțurile țării, s-au întrecut în tăiatul viței de vie. Fiecare dintre ei a avut de curățat 10 butuci în 20 de minute astfel că, pentru a câștiga, a fost nevoie atât de îndemânare cât și de viteză.

Competiția nu a fost deloc ușoară, iar concurenții au recunoscut că au avut nevoie de o strategie.

După expirarea timpului de lucru, a venit momentul jurizării, o muncă la fel de grea. Cei trei jurați, viticultori cu experiență din România, Italia și Spania, au evaluat atât tehnica de lucru cât și timpul în care a fost finalizată proba.

La final, concursul a fost câștigat de Dănuț Ploscaru, un viticultor din Prahova cu o experiență de 40 de ani în cultivarea viței de vie.

Competiția a reprezentat o premieră națională organizată de Wines of Romania, platformă dedicată vinului.

Concursul ”Cel mai bun viticultor din România” va deveni o tradiție  și se va organiza la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Pietroasa tocmai pentru a-și păstra și un scop didactic pentru studenții de la USAMV.

Premiile oferite de sponsori au constat în tratamente și echipamente pentru viticultură în valoare de 10.000 euro.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian