Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Pietroasa a găzduit, sâmbătă, o competiție națională de tăiat vița de vie în uscat. Concursul, organizat în premieră în România și chiar la nivel internațional, a avut rolul de a aduce în prim plan această categorie de specialiști, tot mai rar de găsit, dar a căror muncă în vie este esențială în obținerea unui vin bun. În total 20 de viticultori și-au testat îndemânarea, iar la final cel mai bun a primit titlul de ”cel mai bun viticultor din România”.
”Înarmați” cu foarfeci și cu o strategie bine pusă la punct, 20 de viticultori, veniți din toate colțurile țării, s-au întrecut în tăiatul viței de vie. Fiecare dintre ei a avut de curățat 10 butuci în 20 de minute astfel că, pentru a câștiga, a fost nevoie atât de îndemânare cât și de viteză.
Competiția nu a fost deloc ușoară, iar concurenții au recunoscut că au avut nevoie de o strategie.
După expirarea timpului de lucru, a venit momentul jurizării, o muncă la fel de grea. Cei trei jurați, viticultori cu experiență din România, Italia și Spania, au evaluat atât tehnica de lucru cât și timpul în care a fost finalizată proba.
La final, concursul a fost câștigat de Dănuț Ploscaru, un viticultor din Prahova cu o experiență de 40 de ani în cultivarea viței de vie.
Competiția a reprezentat o premieră națională organizată de Wines of Romania, platformă dedicată vinului.
Concursul ”Cel mai bun viticultor din România” va deveni o tradiție și se va organiza la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Pietroasa tocmai pentru a-și păstra și un scop didactic pentru studenții de la USAMV.
Premiile oferite de sponsori au constat în tratamente și echipamente pentru viticultură în valoare de 10.000 euro.
Adaugă comentarii