Ultima ședință a Consiliului Județean, convocată joi la Sala ”D. Filipescu” a oferit, dincolo de subiectele pe ordinea de zi, prilejul unor observații și comentarii pe seama modului în care aleșii județeni înțeleg să respecte măsurile în vigoare privind prevenirea infectării cu noul coronavirus. De la începutul și până la finalul reuniunii, mai mulți consilieri județeni, inclusiv președintele CJ, Petre Emanoil Neagu, au renunțat la mască, deși purtarea acesteia era obligatorie. Dincolo de obligația legală a purtării măștii, în sala de ședință, gestul este cu atât mai culpabil cu cât este vorba despre persoane publice care transmit mesaje și influențează comportamentele celor din jur.
Așa cum se poate observa în imaginile din acest articol, pe parcursul ședinței care a durat mai puțin de o jumătate de oră, unii dintre aleși au renunțat la mască fie pentru a lua cuvântul, fie pentru a încerca gustul cafelei ori pe cel al covrigilor de pe masă.
O altă secvență, cu ecouri pe rețelele sociale, este cea în care medicul Adrian Zoican se fotografiază cu colegul său consilier Constantin Popa, ambii fără mască. Fotografia, postată pe Facebook , le-a adus deja comentarii critice celor doi, pentru faptul că nu poartă mască. De notat că și unii dintre invitați, inclusiv reprezentanți mass-media, au venit fără mască, rămânând astfel, până la final.
Fotografiile surprinse pe durata reuniunii vorbesc de la sine despre cum regulile, atât de invocate în condițiile în care Buzăul face eforturi pentru reducerea numărului de infectări, sunt încălcate chiar de către cei care reprezintă, la rândul lor, autoritatea statului.
Contradicția dintre ceea ce promovează ca mesaj și ceea ce transmit, prin comportament, cei aflați în culpa, în aceste imagini, este evidentă. Pentru confirmare, aveți AICI mesajul dat, cu doar o zi în urmă, de către medicul șef al UPU-SMURD, dr. Zoican, el însuși pe picior greșit în ședința de Consiliu.
Regula spune că, în situația dată, era obligatoriu ca toți participanții să poarte mască, iar de respectarea acestei condiții obligatorii ar fi trebuit să se asigure organizatorul ședinței, respectiv conducătorul instituției.
Pasibili de sancțiune au fost, pe timpul ședinței, toți cei care au renunțat la mască, doar că, nefiind prezent niciun agent constatator (adică polițist, jandarm, inspector sanitar sau inspector de muncă) nu va exista nicio amendă. Legea spune că, în situația data, consilierii și ceilalți participanți care au dat masca jos riscau de la avertisment la amendă în cuantum de 500 până la 2500 de lei. Dacă în control ar fi venit inspectorii de muncă, atunci conducătorul instituției, în cazul de față președinte Petre Emanoil Neagu, risca o sancțiune, dar se putea dispune și închiderea ședinței.
… panarame… de ,, oameni”… politicieni?! ce sunt aceea?!