Într-o primă conferință de presă organizată de la preluarea mandatelor actuale, consilierii județeni PNL, reprezentați de doi din cei șapte aleși din forul județean, au arătat de ce s-au abținut sau au votat împotriva unor proiecte care alocau sume pentru parteneriatul dintre Consiliul Județean Buzău și autorități de dincolo de Prut.
Liberalii Ionuț Iuga și Adrian Enescu au arătat că cele trei proiecte la votul cărora s-au abținut sau au fost împotrivă au fost analizate în cadrul comisiilor de specialitate. Liberalul Ionuț Iuga a explicat că există o cutumă în cadrul CJ Buzău potrivit căreia toate discuțiile pe marginea proiectelor să se poarte în comisii, iar declarațiile politice să se facă la finalul ședințelor, astfel încât plenul să fie rezervat exclusiv votului, fără dezbateri. În aceste condiții, liberalii au anunțat încă de la dezbaterile din comisii că nu vor susține continuarea proiectelor pentru Chișinău, poziție confirmată și la vot. Ulterior, aleșii PNL au vrut să iasă public cu declarații care să explice votul și abținerile de săptămâna trecută. Consilierii județeni s-au abținut la două proiecte de hotărâre care vizau reunirea Buzău Fest cu Zilele Chișinăului și organizarea unui eveniment unic în perioada 2-5 iunie. În același timp, un vot de respingere a fost dat pe proiectul care prevedea alocarea a 300 000 de euro pentru două proiecte de investiții în Chișinău. Este vorba despre amenajarea Parcului Catedralei din Chișinău și reparații capitale la un pasaj subteran aflat pe bulevardul Dacia din Chișinău.
Poziția aleșilor județeni liberali nu a influențat decizia finală, proiectele fiind adoptate cu votul celorlați aleși județeni. Totuși, votul l-a deranjat pe președintele CJ Buzău care, într-o conferință de presă, miercurea trecută, a explicat de ce își dorește continuarea colaborării dintre Consiliul Județean Buzău și Consiliul Municipal Chișinău:
”Noi nu avem o înfrățire cu un om, avem cu Consiliul Municipal Chișinău, din care fac parte toate partidele politice, inclusiv cel de guvernământ. Nu poți să condamni o masă de cetățeni pentru că un om, oricum s-ar chema el, ar fi într-un fel sau altul. Cel puțin eu, noi când mergem la Chișinău nu facem politica unui om, facem politica românismului, a României și a Basarabiei.” a spus Petre Emanoil Neagu.
La rândul lor, consilierii PNL au precizat că nu sunt împotriva susținerii poporului moldovean, ci s-au pronunțat într-un anumit context.
”Cred că am patru ieșiri în delegații oficiale ale Consiliului Județean, la Chișinău, în prima fază la Soroca, după, și la Chișinău. Atmosfera este frumoasă, i-am ajutat, și drept răsplată, ei au votat la alegeri pro-Rusia…Le-am făcut spitalul regional din zona Soroca boboc, prin contribuția Consiliului Județean, cu mobilizarea unor oameni de afaceri români. Deci a fost o unire de forțe. Noi am mai avut un proiect la Chișinău de 500.000 de euro, pe care l-am finanțat și s-a desfășurat în sectorul Botanica. Acum, cum să vă spun, toata lumea, inclusiv presa buzoiană, a arătat că formațiunea ar fi puțin pro-rusă. Dar nu asta a constituit motivația votului nostru, pentru că până la urmă sunt două instituții care se leagă în activități comune. Dar zic eu, că nu am terminat cu investițiile la Buzău, ca să continuăm la Chișinău.” a explicat Adrian Enescu, consilier județean.
La rândul său, consilierul județean Ionuț Iuga a argumentat votul săuși al colegilor liberali:
”Noi apreciem doar pe aceste alocări. Și noi am susținut apropierea de Republica Moldova, nu am combătut-o, dar, în conjuctura actuală, raportat la acest primar care nu a exprimat o poziție pro-occidentală, o oarecare reținere față de această zonă cred că ar fi fost mai oportună. Repet, sunt și proiecte derulate anterior, alte proiecte care vor face obiectul altor discuții, până la urmă aceste legături sunt cu instituțiile respective. Cum a spus și colegul meu, vis a vis de poziția noastră, nu a fost acest lucru cel care a stat la baza deciziei, dar nu putem să îl ignorăm total.”
Scandalul finanțărilor pentru localitățile din Republica Moldova, cu care Buzăul s-a înfrățit, este mai mare. Luna trecută, din Parlamentul de la Chișinău a venit un avertisment cu privire la înfrățirea unor localități din România cu altele de peste Prut. Comisia de Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică din parlamentul republicii Moldova a atenționat cu privire la acțiunile primarului Chișinăului, Ion Ceban, declarat filorus. Organismul parlamentar i-a îndemnat pe primarii din România să îi refuze vizitele primarului moldovean deoarece. Prin înfrățire, nu fac decât să îl ajute ”indirect să mențină controlul asupra Chișinăului.” În contextul creat, primarul Constanței a refuzat o propunere de înfrățire avansată de controversatul primar al Chișinăului.
A ajuns acest Neagu sa spuna ca face politica romanismului: faptul ca nu a terminat in Buzau vreun proiect in 6 ani arata contrariul ; apoi ar trebui sa se mai documenteze si el in legatura cu situatia din Moldova: pare picat din Luna .
E ciudat ca Buzaul, un oras mai mic si mai urit sa ajute Chisinau ( putea sa ajute niste localitati mai mici ); poate ajuta si Londra
reparati craterele de pe DJ203I
mai usor cu Chisinaul … sa va fie rusine.