Actualitate

Continuă protestul magistraților din Buzău. Tribunalul funcționează la cota de avarie și se anunță vremuri și mai grele

Protestul început în magistratura buzoiană la începutul acestei luni, despre care Șansa News a scris AICI, continuă.

Judecătorii instanței superioare din județ au decis ca și săptămâna viitoare să stea departe de sălile de judecată și să nu se pronunțe decât în dosarele urgente. Protestul, pornit ca reacție a variantei luată de calcul privind creșterea vârstei de pensionare în magistratură, vine acum și pe fondul unor probleme noi, apărute între timp.

Potrivit unui comunicat de presă al Tribunalului Buzău, un magistrat care a atins vârsta de pensionare în condițiile actuale ale legii a anunțat deja că vrea să iasă la pensie, de teamă să nu rămână în serviciu mai mult. În plus, alți 3 magistrați ar putea decide, la rândul lor, să iasă la pensie, ceea ce ar pune în dificultate și mai mult instanța buzoiană, care în prezent funcționează doar cu 40% din schema de magistrați.

”Din cele 32 de posturi de judecător cu care instanța este prevăzută, 19 sunt vacante, rezultând un grad de ocupare a schemei de 40%. În fapt, instanța funcționează cu numai 15 judecători, dintre care 13 aflați în schema de personal și 2 delegați de la alte instanțe. În contextul preconizatelor modificări privind vârsta de pensionare, unul dintre cei doi judecători delegați a formulat cerere de eliberare din funcție prin pensionare, cerere aflată în prezent pe rolul secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. În acest context, trebuie menționat că la Tribunalul Buzău mai funcționează încă 3 judecători care îndeplinesc condițiile de pensionare prevăzute de legea în vigoare”, se arată în comunicatul Tribunalului Buzău.

Instanța buzoiană a ajuns în această situație în urma unui val de pensionări, în perioada 2017 – 2022. În acest interval, au ieșit la pensie 19 judecători.

”Multe dintre aceste pensionări au fost generate de vehicularea constantă, în spațiul punlic, a modificării condițiilor de pensionare. Situația actuală a instanței este critică, judecătorii în funcție depunând eforturi deosebite în gestionarea unui volum de activitate în permanentă creștere, cu sacrificarea timpului petrecut cu familia. Majoritatea judecătorilor instanței are integral restant concediul de odihnă aferent anului 2022. Mai mult, la nivelul instanței se înregistrează restanțe și la concediul de odihnă aferent anului 2021”, se mai arată în comunicat.

În primele luni ale anului, fiecare dintre magistrații instanței buzoiene a avut de judecat, în medie, 704 dosare, comparativ cu 586 în aceeași perioadă a anului trecut. Pe parcursul întregului an 2022, încărcătura pentru fiecare judecător a fost de 1130 de dosare.