Actualitate

Contractele nu se reziliază, lucrările continuă! Ce se va întâmpla cu șantierele deschise la Eminescu și în Piața Daciei

foto - arhivă, aprilie 2022

Două din cele mai mari proiecte de investiții din municipiul Buzău, reabilitarea Colegiului Eminescu și modernizarea Pieței Daciei, continuă cu firmele care au câștigat contractele. Deși săptămâna trecută primarul Constantin Toma a avertizat că ia în calcul  posibilitatea rezilierii contractelor cu cele două firme, din cauza întârzierilor în derularea lucrărilor, acest lucru a fost evitat în ultimul moment. Contractele rămân în picioare, pentru că altfel riscul ar fi fost mult mai mare.

Autoritățile locale au purtat noi discuții cu reprezentanții firmei care se ocupă de reabilitarea clădirii Colegiului Eminescu. S-a parafat o înțelegere, prin act adițional, ce prevede ca lucrările să fie finalizate în luna mai a anului viitor.

”La Eminescu avem cea mai mare problemă. Sunt așteptări mari din partea elevilor, profesorilor, părinților. S-a înmulțit deja numărul de muncitori care lucrează aici, aseară ne-au sosit și două TIR-uri cu gresie. Speranța este acest act adițional, până în luna mai să se termine, astfel încât la 1 iunie să se facă recepția. Clădirea de la Eminescu chiar înseamnă spații foarte întinse”, a declarat, pentru Șansa News, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Săptămâna trecută, primarul Constantin Toma spunea, despre stadiul lucrărilor de la Eminescu, că mai sunt de executat circa 20 – 30% din lucrări.

Pe de altă parte, constructorul s-a plâns de întârzieri în decontarea lucrărilor, banii venind de la Ministerul Dezvoltării. Actul adițional și asumarea noului termen reprezintă tocmai o consecință a acestei situații:

”Ei au avut o condiție în contract prin care, dacă se întârzie plățile, să se prelungească contractul cu numărul de zile de întârziere în care nu s-au făcut plățile. Și s-a ajuns astfel undeva în luna iunie”, a explicat primarul Constantin Toma pentru Șansa News.

În ceea ce privește cel de-al doilea contract, ce vizează lucrările din Piața Daciei, și acesta continuă cu aceeași firmă. Societatea are un nou administrator, care astăzi s-a întâlnit cu reprezentanții Primăriei Buzău. Blocajul a apărut odată cu decesul proprietarei firmei și lipsei unor moștenitori. Între timp, însă, problemele interne ale firmei s-au rezolvat, astfel că lucrările vor continua conform planului, termenul final fiind în primăvara anului viitor.

”Chiar aveam emoții mari cu acest contract. Instanța a hotărât numirea unui administrator provizoriu, acesta a venit azi la noi, așa că acum vom putea face plăți, vor putea înainta și ei situații de plată și vor respecta contractul. În momentul acesta există un avans de 15%. În mod normal ar trebui să se finalizeze în luna februarie, dar dată fiind vremea, sper că vom avea finalizate lucrările din centrul orașuylui undeva în luna martie”, a spus primarul municipiului Buzău.

Dacă s-ar fi ajuns la rezilierea contractelor, ar fi fost nevoie de reevaluarea proiectelor, organizarea de noi licitații pentru desemnarea altor constructori, adică luni întregi până la continuarea investițiilor.

Nu sunt însă singurele contracte în cazul cărora sunt înregistrate întârzieri. Iar acestea sunt sancționate chiar din Consiliul Local Municipal prin postări care arată că numărul mare de șantiere deschise la tot pasul în oraș reprezintă rodul întârzierilor în derularea contractelor. Într-o postare făcută astăzi de Irinel Cârstea, consilier municipal din partea USR, acesta arată că sunt nu mai puțin de 6 proiecte în derulare în cazul cărora sunt întârzieri în execuție, de la câteva  luni până la 2 ani.

Lista începe cu Colegiul Eminescu, unde sunt întârzieri de peste 2 ani și continuă cu reabilitarea Bazarului – 5 luni, prelungire Parc Tineretului – 5 luni, reabilitare infrastructură Unirii – Transilvaniei – Industriei – o lună. Pe listă se mai regăsesc reabilitarea Pieței Daciei și proiectul privind implementarea sistemului inteligent de trafic, aflate încă în termen, dar despre care consilierul municipal spune că vor înregistra întârzieri, după modul în care se derulează contractele.

”Orașul nostru este un șantier nu pentru că sunt deschise multe lucrări, ci pentru că nu sunt finalizate la timp”, spune consilierul USR.

Acest lucru a fost, de altfel, recunoscut și de primarul Toma la Focus TV. Edilul șef a precizat însă că e o situație ce nu poate fi controlată.

”Sunt probleme, dar proiectele trebuie să meargă mai departe. Partea plină e că avem mulți bani europeni care se învârt în Buzău, noi în 6 luni finalizăm proiectele. Până în 2016 nu s-a investit nimic, dar eu cu cât muncesc mai mult, cu atât contextul este mai bun. Eu sunt om de șantier, e șantier, este șantier și este frumos că se lucrează. Doamne ajută să avem cât mai multe șantiere cu inconveniente cât mai mici. Eu dacă fac mai multe proiecte, eu primesc mai multă ură”, a concluzionat Constantin Toma.

Autorul știrilor

Claudia Toader

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • “Dacă s-ar fi ajuns la rezilierea contractelor, ar fi fost nevoie de reevaluarea proiectelor, organizarea de noi licitații pentru desemnarea altor constructori, adică luni întregi până la continuarea investițiilor.”
    Fix asta spuneam și eu zileletrecute într-un comentariu pe Facebook la un articol în care domnul primar spunea că s-ar putea să renunțe la contract. Vàd cà s-a răzgândit, cum face din ce în ce mai des cu multe altele.😀

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian