Actualitate

Copii cu nevoi speciale, ținuți în fața calculatorului de peste un an de zile! Școala lor este închisă pentru modernizare, dar firma nu mai poate continua lucrarea

Peste 200 de copii cu nevoi speciale, diagnosticați cu afecțiuni precum sindrom Down sau autism, și care au nevoie mai mult ca oricare alții să fie față în față cu profesorul, învață de un an de zile din fața calculatorului. Și, din păcate, până în primăvară nici nu vor reveni în sălile de clasă. Clădirea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Buzău se află în reabilitare încă din decembrie 2020, și deși lucrările ar fi trebuit să se încheie la finele lunii septembrie, anul acesta, nu s-a întâmplat așa. Mai mult, termenul de finalizare a fost prelungit până în martie 2022.

            Ordinul de începere al lucrărilor de reabilitare a clădirii Centrului Școlar pentru Educaţie Incluzivă Buzău a fost dat pe 9 decembrie 2020. Acela a fost momentul în care școala a fost închisă, iar orele mutate în online. Circa 220 de copii cu deficiente precum ADHD, sindrom DOWN, sau autism au fost nevoiți să facă orele on-line, deși, ținând cont de deficiențele pe care le au, cursurile față în față sunt mai mult decât necesare. Contractul de reabilitare a școlii a fost obținut de o firmă din Lopătari, județul Buzău. Muncitorii au început lucrul în plină pandemie iar evoluția situației epidemiologice a influențat ritmul lucrărilor. Pe de o parte, unii muncitori s-au infectat cu coronavirus, pe de altă parte prețul materialelor de construcții a crescut semnificativ, astfel că firma respectivă nu a putut respecta termenele.

Ionel Meiroșu, inspector școlar general

Mai mult, în urmă cu circa o lună a notificat Consiliul Județean anunțând că nu mai poate continua, deși stadiul de implementare a proiectului este de 90%, așa că va subcontracta restul lucrărilor rămase de executat. 

”În acest moment, școala este finalizată în proporție de aproape 90%. Mai sunt de montat câteva lămpi la parter, de izolat ferestrele. În afară de eficientizarea și lucrările școlii, este necesar a se realiza afară și gospodăria de apă, cu săpătură, canalizare. S-a făcut deja săpătura. Executantul lucrării a ajuns în situația în care, datorită unor probleme mai mult sau mai puțin obiective, referitor la ajustarea materialelor, în condițiile în care oferta pe care a făcut-o a fost la nivelul anului 2016-2017. Finalizarea licitației a fost în 2019-2020, iar prețurile au sărit. În această fază nu mai poate continua lucrările, motiv pentru care, cel târziu săptămâna viitoare va subcontracta restul lucrărilor de executat, plus finalizarea lucrărilor la gospodăria din exterior”, a explicat pentru șansanews.ro Mirela Oprea, specialist din cadrul Consiliului Județean Buzău.

Dacă noua firmă care va subcontracta lucrările se va apuca rapid de execuție, lucrările din interior s-ar putea încheia la începutul anului viitor. Însă, mai sunt de executat lucrări exterioare la bazinul de apă al școlii. În plus, unitatea nu va putea fi redeschisă fără avizul ISU, aviz care poate fi eliberat abia după finalizarea tuturor lucrărilor.

”Este adevărat că dacă firma care va subcontracta se va apuca de lucru, iar vremea va permite, să zicem că lucrările sunt în majoritate în interior, s-ar putea finaliza undeva în ianuarie. Însă nu se va putea da accesul în școală, motivat de faptul că avizul ISU de funcționare nu poate fi eliberat decât după ce se finalizează și gospodăria de apă de afară. Contractul de finanțare, cu autoritatea de management, a fost prelungit până în martie 2022”, a mai spus Mirela Oprea

În aceste condiții, Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă va rămâne închis, iar elevii vor sta acasă, în fața calculatorului.

Ionel Meiroșu, inspector școlar județean general

La rândul lor, reprezentanții CJ susțin că se fac eforturi pentru ca elevii să poată totuși dispune de activitățile de care au nevoie.

„Noi am asigurat pentru școală spațiu ca să-și desfășoare on-line activitatea în Centrul de Plasament Nr. 9. Acolo cadrele didactice pot merge și pot face on-line orele cu copiii. Acum, recent, am mai eliberat cu bunăvoința Direcției încă 3 birouri la etajul 4, astfel încât domnii profesori pot să mai cheme părinți cu copii la ore de logopedie, recuperare sau altele. Acest lucru i-a bucurat pe părinți, pentru că nu se pierde legătura directă”, a spus Mirela Oprea.

Proiectul de reabilitare al Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă prevede lucrări de anvelopare a clădirii, de modernizare a instalațiilor electrice și sanitare dar și montarea unor panouri solare. De asemenea, în cadrul proiectului a fost schimbat întregul acoperiș și s-au refăcut sistemele de alimentare cu apă astfel încât tot spațiul să poată corespunde tuturor normelor de siguranță la incendiu.

Lucrarea a început pe 7 decembrie 2020 și trebuia terminat la finalul lui septembrie, 30 septembrie 2021. Valoarea inițială a fost de peste 2 milioane de lei și până acum Consiliul Județean a plătit în jur de 1 milion. Firma care a câștigat licitația este din Buzău , iar în 2020, potrivit datelor înregistrate la Ministerul Finanțelor,  a avut un profit de 1.813.680 de lei. Firma are 33 de angajați.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian