Toate schimbările care vizează școlile și modul în care au loc cursurile, schimbări operate de autorități, care apar peste noapte, și sunt generate de situația epidemiologică de la un moment sau altul, ajung să-i bulverseze pe copii, indiferent de vârsta pe care o au, însă cele mai mari efecte le au asupra elevilor din anii terminali, care se pregătesc de examenele naționale.
Prezentă în emisiunea Focus News de la Focus Tv, Ioana Dumitru, elevă în clasa a XII-a și președinte al Consiliului Județean al Elevilor, a dezvăluit cât de greu îi este ei, la fel ca și colegilor ei, să se adapteze la schimbările pe care le fac autoritățile în timpul anului școlar, la vacanțele ”forțate”, care rup ritmul și continuitatea în procesul de învățare.

„Este într-un fel frustrant pentru noi, elevii, ca de la o zi la alta să se schimbe regulile jocului, pentru că nu mai înțelegem nimic: azi suntem în on-line, mâine nu mai suntem. Cei de clasa a XII-a nu știu cum vor da bacul, dacă vor da bacul cu programa veche, dacă se vor scoate din programă anumite lecții pe care nu le-au putut acoperi pe parcursul anului, cum a fost și vacanța forțată, pe care noi elevii nu am înțeles-o. Mai degrabă am fi intrat în on-line decât să ni se ia din vacanța de iarnă. Din păcate, pe noi nu ne întreabă nimeni nimic,” declară președintele CJE Buzău, Ioana Dumitru.
Adolescenta spune că e o presiune imensă pe umerii elevilor iar atunci când revin la școală după o perioadă de on-line, stresul e greu de suportat, pentru că urmează zile întregi cu testări, zile întregi de evaluări, cărora unii le fac față, însă alții nu.
„Este o presiune imensă, atât pe elevi, cât și pe profesori, din cauza situației din sistemul de învățământ. Elevii sunt din ce în ce mai stresați, în momentul în care vin la școală fizic sunt o grămadă de teste, de ascultări, pentru că profesorii sunt nevoiți să aibă numărul de note necesar într-o perioadă scurtă de timp”, spune Ioana.
Tânăra conștientizează că toate aceste schimbări ”din timpul jocului”, vacanțele forțate în loc de cursuri chiar și on-line, sunt impuse de situația epidemiologică de la un moment sau altul, însă chiar și așa, unui copil nu îi este întotdeauna ușor să se adapteze acestor situații.
„Din păcate, când eram în clasa a X-a am intrat în pandemie și am fost forțați să intrăm în carantină în acea perioadă, așa că majoritatea perioadei de liceu am petrecut-o mai mult în on-line. Pot să spun că m-am obișnuit cu această situație și că am fost de acord cu intrarea elevilor în on-line în această săptămână, cel puțin la Colegiul Economic, unde sunt elev reprezentant în Consiliul de Administrație, pentru că m-am gândit la sănătatea elevilor, mai ales că în Colegiul Economic sunt foarte mulți elevi navetiști și sunt riscuri de infectare mai mari pentru ei. (..) Foarte mulți elevi nu s-au vaccinat, poate chiar mai mulți elevi decât profesori sunt nevaccinați. Am vorbit cu colegii mei și le-am sugerat că ar fi ideal să ne vaccinăm și noi, dar este această frică provocată de știrile care circulă pe social media sau promovate de profesorii anti-vaccin.”
După vacanța ”forțată” de o săptămână pentru elevii din clasele primare și de două săptămâni pentru cei de gimnaziu și liceu, autoritățile au decis ca toți copiii care învață în școlile din municipiu să rămână în on-line săptămâna aceasta. Măsura are rolul de a sprijini sistemul sanitar sufocat de atâta cazuri de COVID și de a mai reduce din presiunea care planează asupra spitalelor pline până la refuz de bolnavi infectați cu SARS CoV-2.
Deocamdată, nu se știe cum se vor desfășura cursurile de săptămâna viitoare, o decizie fiind luată vineri în funcție de rata de îmbolnăvire a populației, de la acel moment, dar și în raport de situația spitalelor care tratează bolnavi COVID, în condițiile în care revenirea copiilor în colectivitate poate genera un noul de val de infectări.
Totodată, prefectul de Buzău, Daniel Țiclea, a anunțat că miercuri își va prezenta poziția cu privire la oportunitatea reluării cursurilor față în față de săptămâna viitoare în condițiile în care șeful de la Casa Albă a fost un susținător al ideii că e nevoie mai mult ca oricând ca toate unitățile de învățământ să mai rămână în on-line și zilele acestea.
Adaugă comentarii