Pădurea Crâng, trecută de la Direcția Silvică la Primăria Buzău, își pierde statutul de arie naturală protejată de interes județean. Reminiscență a vechilor Codri ai Vlăsiei, Crângul de astăzi este cea mai amplă suprafață împădurită a municipiului Buzău. Printr-o decizie a Guvernului, în urmă cu doi ani, aceasta a fost transferată municipalității pentru a fi transformată în pădure parc.
Decizia de a scoate Pădurea Crâng de pe lista zonelor protejate de interes național de pe teritoriul județului a fost luată, astăzi, prin votul consilierilor județeni și nu a fost lipsită de dispute. Proiectul privind schimbarea statutului suprafeței forestiere a fost în dezbatere publică timp de mai bine de o lună. Cu privire la acest demers a fost consultat și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor care a transmis o adresă, ca răspuns la o solicitare transmisă de un expert de mediu din Buzău. În răspunsul său, ministerul de resort recomandă păstrarea statutului de rezervație naturală protejată, deși legea nu impune acest regim de protecție.
În ședința Consiliului Județean Buzău au fost susținute mai multe puncte de vedere, pro și contra radierii pădurii Crâng, de pe lista ariilor protejate. Haritina Crăiță, expert de mediu care a obținut și punctul de vedere al Ministerului Mediului, a făcut apel la consilierii județeni să păstreze statutul pădurii, conferit printr-o decizie în vigoare din 1995.
Prezent în calitate de invitat, primarul municipiului Buzău a pledat pentru scoaterea pădurii Crâng de pe lista ariilor protejate. Edilul-șef a explicat că municipalitatea se ocupă de administrarea suprafeței verzi în baza unui plan care are avizul Ministerului Mediului. Primarul Buzăului a făcut și câteva precizări din regulile după care se vor face intervențiile de reabilitare a pădurii parc Crâng:
După dezbateri, a existat și o propunere de amânare a deciziei pentru ca, între timp, să fie realizat un studiu de specialitate care să recomande ce statut este mai potrivit pentru suprafața verde. Consilierul județean PNL Ionuț Iuga a fost cel care a formulat propunerea.
Dincolo de dezbateri, votul consilierilor județeni a stabilit ca această suprafață să nu mai fie în lista respectivă. Au fost 20 de voturi pentru, 8 împotrivă și două abțineri.
Pădura Crâng are 187 de hectare și funcționează cu statutul de pădure-parc. Acesta i-a fost acordat prin trecerea în administrarea municipalității buzoiene. Prmăria Buzău are obligația să elaboreze un plan de amenajament care va fi supus aprobării Ministerului Mediului și care va stabili toate modalitățile de administrare, toate restricțiile și măsurile de protejare.
Sa înceapă construcțiile.Defrisare,construcții,și în curând crangul va fi un cartier privat pt descurcaretii politici,sau de ce nu,gaj pt împrumuturile primăriei.
“În răspunsul său, ministerul de resort recomandă păstrarea statutului de rezervație naturală protejată, deși legea nu impune acest regim de protecție.”
Vă înșelați, nu dezinformați vă rog: MMAP a spus clar că își păstrează statutul de rezervație. Vă pot trimite documentul pe care l-am tot pistat pe paginea mea de Facebook.
Pfoai.Gata.Toma taie Crângul.Hai cu Pufulica la primărie😂
ATI PUS MINA SI PE ACEST PARC SA VEZI CE DE VILE O SA APARA PE AICI LA BAIETI DESTEPTI NU TOMY BOI
cine de la agentia de protectie a mediului se va incununa cu aceasta “reusita” ori va trebui sa suporte reactia negativa a locuitorilor?
cine va ramine pe veci cocosat de povara deciziei ori se va plimba mindru / mindra prin oras / cring.
acum este momentul cind trebuie sa se separe cu festitivitate “vizionarul / vizionara” de restul colectivului.
cine se va gindi ca ar merita o festivitate stropita cu sampanie ar trebui sa se gindeasca si ca poate va sosi momentul cind va trebui se inece cu pelin!
politicienii psd cu siguranta vor celebra cu sampanie! dar numai ei, fara functionarasii din institutiile de stat care vor ramine sa traga ponoasele deciziei de scoatere a padurii cring din lista judeteana de rezervatii naturale de interes judetean !
flora endemica va ramine o amintire.
cit despre fauna ornitologica care va rezista in noile conditi care se vor crea, aceasta se va exprima pe infrastructura antropica dupa exemplul celei de la cismigiu!
in anii puterii populare, incepind cu 1960 , cringul s-a tot restrins .
ramine de vazut pina la ce dimensiune!