Actualitate

Crește numărul misiunilor de alungare a urșilor. Se așteaptă o explozie de atacuri în acest an

Urșii sunt tot mai prezenți în  satele din județul Buzău, și nu doar în localitățile de munte, ci și în cele mult mai joase, chiar și la câțiva pași de municipiul reședință de județ. O arată și bilanțul activității jandarmilor din anul 2023. Iar anul acesta se anunță și mai plin, dacă este să ținem cont de numărul de urși sau lupi observați de oameni aproape de casele lor.

Pe tot parcursul anului trecut, sălbăticiuni au fost prezente în mai multe zone ale județului, ceea ce a făcut necesară intervenția jandarmilor în peste 300 de cazuri. Animalele sălbatice au coborât din pădure foarte aproape de case, atât în localitățile de munte, precum Bisoca sau Siriu, cât și în cele de câmpie, aproape de orașul Buzău, sau în stațiunea Sărata Monteoru. Pentru a putea reduce timpii de intervenție în caz de semnalare a fiarelor în zone locuite, jandarmii au constituit echipaje speciale pentru astfel de situații, care să intervină rapid în urma apelurilor la 112 fie pe Valea Buzăului, fie pe Valea Slănicului.

Și anul acesta se anunță unul plin cu astfel de misiuni pentru jandarmii buzoienii. Chiar de la începutul anului, urșii sau chiar lupii au dat atacuri în diverse colțuri ale județului. În ianuarie, potrivit statisticilor Agenției pentru Protecția Mediului Buzău, au fost înregistrate 4 atacuri, pentru ca în luna februarie să fie înregistrate pagube produse de sălbăticiuni în 8 cazuri.  Luna trecută, urșii au dat 5 atacuri în comunele: Berca, Scorțoasa, Chiliile, Cernătești și Blăjani, iar lupii au atacat de 3 ori  la Scorțoasa, Odăile și Lopătari.

Numărul intervențiilor jandarmilor a fost însă mai mare, oamenii în uniform fiind nevoiți să acționeze și în cazul în care un urs a fost doar observat pe o uliță, fără să atace.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian