Criza de la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, care a ajuns să transfere multe din urgențele medicale către Spitalul Județean Buzău pentru că nu are acoperite gărzile, este departe de a se rezolva.
Deficitul de medici, accentuat mai ales în ceea ce privește specialitățile ATI și radiologie, nu este rezolvat, iar afluxul de pacienți cu probleme grave de sănătate către Spitalul Județean continuă. Este, mai ales, cazul bolnavilor cu afecțiuni care constituie urgențe chirurgicale sau care au nevoie de investigații imagistice pentru stabilirea unui diagnostic. Conducerea Spitalului Municipal Râmnicu Sărat nu a găsit, încă, o soluție.
Între timp, într-un dialog la distanță, primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cârjan, răspunde acuzațiilor apărute în ultima vreme în spațiul public. Situația de la spitalul din Râmnic a fost semnalată, inițial, printr-o postare, de senatorul liberal Vlad Mircea Pufu. Acesta a semnalat riscul ca transferul pacienților din zona Râmnic să ajungă să blocheze întregul sistem spitalicesc buzoian. Parlamentarul a cerut implicarea managementului spitalului și a primarului Sorin Cârjan în identificarea unor soluții urgente. Într-o emisiune tv, edilul șef din Râmnicu Sărat a explicat care sunt, în opinia sa, motivele situației actuale:.
”Nu putem să vorbim despre Spitalul Municipal Râmnicu Sărat făcând abstracție de ceea ce se întâmplă în țară. Situația este aceeași peste tot în România, datorită câtorva probleme de sistem, respectiv numărul de medici ATI, de ani de zile se cunoaște și putea fi reglementată situația, dar nu de către primarul de la Râmnicu Sărat, nici măcar la nivel județean. Deși au crescut salariile medicilor, mai nou este o concurență, nu știu dacă este loială sau neloială, între mediul privat și mediul de stat. Salariile sunt foarte mari în mediul privat, evident crescând costurile pentru pacienții care merg către spitalele private, și este firesc ca medicii să fie atrași de salarii mai mari, pentru că toți avem această preocupare să avem venituri mai mari pentru a ne întreține familia, iar Râmnicu Sărat se confruntă cu această problemă”, a spus Sorin Cârjan.
Totuși, liberalul Vlad Mircea Pufu crede că, dincolo de managementul neperformant, există și un conflict la vârful spitalului din Râmnic:
”Este același sistem de sănătate și la Smeeni, e același sistem de sănătate și la spitalul din Moinești, și la spitalul din Oradea și mai sunt multe alte spitale în țară unde lucrurile merg. Eu am văzut apărarea domnului primar Cârjan, dar mi-a dat de înțeles faptul că dânsul chiar nu înțelege nimic. Nu cred că aceasta este cauza, cauza este mult mai gravă, o cauză de management mult mai profundă, e o neînțelegere între cei doi manageri, care după părerea mea sunt destul de slabi, sunt rupți de realitate. Nu poți ca manager general de spital să stai până la 10 și după aceea să mergi la pește, nici măcar cu telefonul după tine”, a spus senatorul Vlad Pufu într-o intervenție la Focus TV.
Fără să nege conflictele interne din spital, primarul Râmnicului spune că acestea nu sunt de vină pentru situația actuală:
”Trăim într-o societate conflictuală, de dimineață până seara, dacă deschidem televizoarele, vedem conflicte la toate nivelurile. Și ce ne-am aștepta? Nu există niciun conflict așa cum îl descriu unii și alții, pentru că pot exista nepotriviri în ceea ce privește gândirea unor situații. Dar există instituțional o relație care funcționează în Spitalul Municipal, dovadă că în toate situațiile, Spitalul Municipal a fost ireproșabil”.
Pe de altă parte, primarul Râmnicului a anunțat că administrația a oferit o facilitate medicilor și că va aloca și luna aceasta o sumă pentru plata gărzilor în spital. Aceste măsuri nu deblochează însă situația, mai spune Sorin Cârjan.
”În luna iulie vom acorda sume către Spitalul Municipal pentru medicii care vor veni să facă gărzi. Sumele sunt mici comparativ cu spitalele din mediul privat sau spitalele de rang superior. Administrația locală nu le poate oferi nimic în plus decât a făcut-o deja, există în relația cu Spitalul Municipal câteva facilități pe care le-am putut acorda conform legii. Că dacă puteam face mai mult, nu zic de azi, de ieri, ci de mai multă vreme, am fi făcut. Deci, cred că am făcut tot ce a depins de noi, inclusiv, în relația personală pe care o am cu câțiva medici, am sunat, am vorbit, deși nu e treaba primarului să facă asta. Și nici nu am ieșit să fac public cât de mult mă preocupă pe mine situația spitalului”.
În replică, senatorul PNL, Vlad Mircea Pufu, spune că există intervenții suplimentare, dar care ar trebui să înceapă cu plecarea actualei echipe manageriale de la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat:
”După părerea mea, singura soluție este ca această echipă să plece, împreună, așa cum au venit, și să lase locul altora mai determinați, mai dornici de muncă și mai empatici. Este apanajul direct al primarului municipiului Râmnicu Sărat. Nu trebuie să fugim acum, știm foarte bine că are președintele Consiliului de Administrație de acolo, însă dânsul are control total acolo și poate să determine această echipă să fie una mult mai aplicată și mai cu rezultat”, a spus Vlad Pufu.
Criza de medici specialiști de la spitalul din Râmnicu Sărat pune presiune pe Urgențele Spitalului Județean, unde sunt direcționate cazurile grave. Situația a făcut subiectul unei analize la care au luat parte reprezentanții celor două spitale, primarul din Râmnicu Sărat, conducerile Direcției de Sănătate Publică și Instituției Prefectului. Reprezentanții spitalului râmnicean s-au angajat să caute soluții, dar deocamdată acestea nu au apărut. Unitatea deservește circa 90 de mii de locuitori ai orașului și ai comunelor limitrofe.
Adaugă comentarii