Cultura buzoiană este mai săracă. S-a stins din viață unul dintre cei mai apreciați și cunoscuți oameni de cultură. Alexandru Măciucă, muzeograf, critic și istoric de artă, manager al Muzeului Municipal Râmnicu Sărat a trecut la cele veșnice. O veste care a picat ca un trăznet, care i-a șocat și îndurerat pe toți cei care l-au cunoscut, colegii săi și nu numai.
Imediat după aflarea veștii morții lui Alexandru Măciucă, pe Facebook curg mesajele prin care este deplânsă dispariția unei personalități marcante a culturii buzoiene.
” De astăzi viaţa culturală râmniceană este mai săracă! Unul dintre cei mai reprezentativi oameni de cultură din judeţul Buzău şi din ţară, Alexandru MĂCIUCĂ, s-a stins din viaţă!E greu să găsesc cuvinte potrivite pentru a putea descrie un om de excepție, un om integru, un om de cultură,care lasă în urmă o prețioasă moştenire culturală durabilă pentru viitoarele generaţii. Cu profundă durere, transmit atât familiei cât şi celor apropiaţi doamnei Victoria Măciucă , sincere condoleanţe! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”
“Astept dezmintirea, dar ma tem ca nu va veni. Sandu Maciuca Alexandru, un super-om, un luptator, un învățător. Acum ne invata ca doar faptele sunt nemuritoare. Ale lui sunt. Sa facem ca si amintirile sa fie la fel! Acum un an, ne pregateam pentru un nou an. Cu multe ganduri si sperante. Am scris mult si dezmintirea tot nu a venit… “
Un mesaj emoționant este postat de Roxelana Radu. Buzoianca îl descrie pe Alexandru Măciucă drept o persoană care lupta tot timpul pentru proiectele sale, pentru dezvoltarea Muzeului Municipal pe care îl conducea.
Privesc încremenită cuvintele care curg pe toate paginile și nu înțeleg. “Drum lin, odihnă în pace…”Refuz să cred. Minute în șir privesc, reiau, că poate n-am înțeles bine. Și pricep într-un târziu că e vorba de Alexandru Măciucă. Dar ce odihnă să fie, că Alexandru era neobosit, n-avea el nevoie de odihnă? Ce drum lin, care drum, Alexandru, că noi te așteptam să vii tot pe drumul tău cel de toate zilele, la Muzeul municipal. Drumul ăla cu realizări și evenimente grozave făcute de tine, ăla cu piedici și greutăți pe care le înfruntai demn, ăla unde urma să faci acum o nouă secție și câte altele, așa cum îmi spuneai în emisiune. Ăla era drumul tău, Alexandru!Că așa-mi spuneai, că munca la muzeu te ține în priză, îți ține spiritul treaz………………De ce să fi plecat Omul ăsta discret și bun, monument de modestie și de noblețe?”
Alexandru Măciucă se stabilise de câțiva ani la Râmnicu Sărat. El ocupa funcția de manager al Muzeului Municipal “Octavian Moșescu” din martie 2021. În anii în care a condus instituția de cultură, a organziat o serie de evenimente făcând cunoscută imaginea muzeului râmnicean în întreaga țară.
“Domnul Alexandru Măciucă a fost o personalitate importanta a culturii ramnicene care a influențat în mare măsură viata comunității noastre! După o lunga si prodigioasa activitate de istoric si critic de arta, muzeograf cu o vasta experienta dobândită la Muzeul de Arta din București, a decis in urma cu câțiva ani sa trăiască în orașul în care își avea rădăcinile, ca urmaș al lui Octavian Mosescu, la Râmnicu Sărat. A adus cu sine o lumina pe care a imprastiat-o în jurul sau și care va influenta multa vreme activitatea muzeului municipal, pe care l-a condus ca director în ultimii doi ani și jumătate. În scurta perioada în care a lucrat ca muzeograf și apoi ca manager al muzeului care poarta numele ilustrului sau bunic , instituția a căpătat un bun renume în lumea artiștilor plastici din tara, aici organizandu-se vernisaje și expoziții de pictura de către cele mai importante nume ale acestui domeniu al artei. A fost initiatorul ,, nasterii” Asociației Culturale ,, Octavian Mosescu” la care au aderat mulți intelectuali ramniceni cu preocupari culturale și care a dus la organizarea a numeroase evenimente culturale. Dispariția sa prematura lasă un gol imens în comunitatea ramniceana dar activitatea sa va continua, fără îndoială, susținută de colectivul muzeului si colegii din asociația culturala. Întreaga comunitate își exprima regretul pentru pierderea unuia dintre cei mai importanți reprezentanți ai culturii din perioada postdecembrista”, transmite primarul Sorin Cîrjan.
Adaugă comentarii