Actualitate

Cum a pierdut Buzăul cea mai performantă ambulanță SMURD. Era o unitate mobilă de reanimare și terapie intensivă

O ambulanță performantă care ar putea oferi pacienților, atât prin prisma dotărilor cât și a echipajului care o deservește, manevre salvatoare direct la locul accidentului a fost ținută 10 ani în garajul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, iar la finalul anului trecut a fost redistribuită altui județ. Totul din cauza lipsei medicilor specialiști! În prezent, județul Buzău nu are nicio ambulanță SMURD cu medic!

Este vorba despre o ambulanță de tip C1, adică o unitate mobilă de reanimare și terapie intensivă, care a intrat în dotarea ISU Buzău în 2013, dar care, din păcate, nu a putut fi operaționalizată din cauza lipsei de medici de urgență sau medic de specialitate ATI, singurii medici care ar fi putut forma echipajul care să deservească această ambulanță.

”Această ambulanță este operațională în momentul în care este asigurată continuitatea asistenței medicale pe această ambulanță ceea ce noi nu putem oferi în acest moment pentru că, în prezent, la UPU avem doar 3 medici de urgență. Doar pentru a funcționa această ambulanță, în prespital este nevoie de 4-5 medici care să asigure activitatea continuă”, explica, pentru sansanews.ro, anul trecut, dr. Adrian Zoican, coordonator SMURD Buzău.

Astfel, că în noiembrie anul trecut , ambulanța a fost distribuită județului Iași, acolo unde au fost îndeplinite toate condițiile pentru ca ambulanța să poată fi operaționalizată.


 Colonel DIVOIU Gabriel-Iulian , inspector șef ISU Buzău

Echipajul pentru o ambulanță de terapie intensivă trebuie să aibă următoarea componență:

  1. un medic de urgenţă sau un medic de anestezie terapie intensivă (specialist sau rezident cel puţin în semestrul II al anului III de rezidenţiat, cu acordul directorului programului de rezidenţiat ori al îndrumătorului, în cazul rezidenţilor în anestezie terapie intensivă, cu experienţă spitalicească continuă, instruit în utilizarea medicaţiei anestezice);
  2. un asistent medical cu pregătire în acordarea asistenţei medicale de urgenţă cu experienţă spitalicească în manevrele de urgenţă şi terapie intensivă şi utilizarea medicaţiei anestezice;
  3. o persoană cu pregătire paramedicală care a absolvit cursul de prim ajutor calificat şi de lucru în cadrul unui echipaj medical de urgenţă;
  4. un conducător auto pompier care a absolvit cursul de prim ajutor calificat sau un conducător auto ambulanţier;

Pierderea pentru Buzău este cu atât mai mare cu cât intervențiile SMURD reprezintă circa 80% din totalul misiunilor ISU Buzău. Doar anul trecut, ambulanța SMURD a avut anul trecut 21 de intervenții pe zi, atât pentru preluarea victimelor din accidentele rutiere dar și a altor cazuri medicale, cum ar fi AVC-urile, care au ajuns să fie cel puțin un caz pe zi.

Intervențiile cu această ambulanță ar fi dat șanse mult mai mari pentru salvarea a victimelor prin prisma faptului că pacientul ar fi putut primi mai repede manevrele salvatoare, asemenea celor pe care le primesc abia când ajung la UPU.

Etichete
Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian