Actualitate

Cum arată Colegiul „M. Eminescu” după modernizare. Urmează mult așteptata mutare, după ce ISU dă undă verde

Luni a început recepția lucrărilor la Colegiul Național Mihai Eminescu Buzău, concomitent cu prima prezentare oficială a clădirii, după reabilitare. 4 ani și 8 luni au durat lucrările, o perioadă cu mult peste cea prevăzută în contract, dar acum, în sfârșit, e gata.

Recepția presupune ca o comisie specială să verifice dacă tot ce este prevăzut în proiect se regăsește și pe teren. În paralel, și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență fac ultimele verificări, astfel încât să poată emite autorizația de securitate la incendiu. Este un proces care va dura câteva zile, dar la finalul căruia ar putea veni și anunțul mult așteptat de elevi și de profesori deopotrivă: că se pot muta în casă nouă.

Potrivit primarului Constantin Toma, clădirea Colegiului Eminescu este, la ora actuală, cea mai mare unitate de învățământ din județ.

Proiectul a presupus consolidarea și reabilitarea clădirii, dar și dotarea tuturor sălilor de clasă în conformitate cu standardele europene. Inedit este că sălile de clasă vor purta un nume. Fiecare clasă va purta numele unora dintre profesorii care au predat la Eminescu, de-a lungul timpului.

Pe lângă grupuri sanitare moderne, chiuvete pentru laboratoarele de biologie-chimie, utilități pentru clasele de bilingv, o noutate o reprezintă sala de sport modernă, care este prevăzută inclusiv cu dușuri. Nu s-a făcut rabat nici de la normele pentru siguranța elevilor, reprezentanții municipalității afirmând că la acest moment nu există o clădire de învățământ mai sigură din punct de vedere al siguranței la incendii. Tot ca măsură de siguranță contra incendiilor s-au montat senzori și siguranțe pentru geamuri. În cazul în care senzorii detectează fum, geamurile se vor deschide automat, iar în cazul în care va fi nevoie de intervenția autospecialelor, terenul de sport are o intrare special concepută pentru astfel de intervenții.

O altă noutate va fi „Sala Radio”, de unde în pauze vor răsuna refrene din melodiile tinerei generații.

Colegiul Eminescu are, în acest an școlar, 1250 de elevi, din care 30 au diverse dizabilități. Pentru ei, s-au luat măsurile necesare, astfel că există dotări menite să-i ajute, cum ar fi liftul interior al clădirii, intrările speciale pentru aceștia, prevăzute cu rampe, dar și liftul exterior.

Ca element de noutate, amfiteatrul cu tradiție al colegiului, pe scena căruia au urcat Marius Bodochi, dar și Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, conform numărului de locuri, va deveni cea mai mare sală de teatru din Buzău, depășind chiar și sălile Consiliului Județean. Este posibil, susține municipalitatea, ca pe viitor să se încheie un acord, astfel încât în weekend-uri buzoienii să poată veni în sala de teatru a colegiului pentru a se putea bucura de spectacole.

Un alt element de noutate este amenajarea birourilor directorilor, acolo unde va fi folosit vechiul mobilier al colegiului, din mahon, din perioada interbelică, dar și pianul școlii.

Autorul știrilor

Ioana Carpen

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • In anul 1972 , pe cand eram eleva a liceului, pe scena amfiteatrului liceului a sustinut un spectacol si doamna Stela Popescu…ar fi pacat sa fie uitata, daca tot l-ati mentionat pe actorul Marius Bodochi printre personalitatile artistice care au prestat pe scena acestui amfiteatru !

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian