Actualitate Social

Cum arată neregulile din centrele sociale de stat, amendate cu aproape jumătate de miliard de lei vechi

Controalele desfășurate în perioada 10-14 iulie, la solicitarea premierului, în toate așezămintele sociale din țară, au vizat, deopotrivă, unități private și de stat. În județul Buzău, printre cele aflate în administrarea statului și controlate, sunt și 37 de structuri rezidențiale ale  Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Instituția a primit amenzi în valoare de 45 500 lei pe care le-a și achitat, dar va trebui să dispună și măsuri urgente de remediere a deficiențelor constatate. Nu doar centrele din subordinea instituției au fost amendate, ci și 4 angajați, numărul total al sancțiunilor ajungând la zece.

Neregulile pentru care s-au dispus sancțiuni sau măsuri de remediere sunt diverse și vizează zone diferite de activitate din centrele sociale. Sunt probleme de la igienizare la nevoia de extindere de spații, de la lipsa analizelor pe probe de apă sau a testelor pe suprafețe, până la amenajări improprii în blocurile alimentare sau lipsa de monitorizare a temperaturilor din spații de păstrare a alimentelor ori chiar lipsa etichetării acestora.

Unele dintre aceste situații au un impact mai mic asupra beneficiarilor, dar altele impun soluții urgente.  Din ultima categorie fac parte exemple precum obținerea de autorizație sanitară pentru Centrul de Asistență Medico-Socială de la Pogoanele sau creșterea suprafețelor minime per beneficiar la Căminul pentru Persoane Vârstnice Smeeni, unde, de asemenea, trebuie amenajate grupuri sanitare și dușuri suplimentare, dar trebuie și angajări, personalul fiind insuficient.

Probleme sunt și în unitățile în care sunt îngrijite persoane cu handicap sever. De pildă, la Complexul de Servicii pentru Copii cu Handicap Sever din Buzău, echipele de control  au dispus măsuri precum dotarea cu huse impermeabile pentru perne, dar și îndepărtarea unor piese de mobilier care creează riscuri de accidentare a beneficiarilor. În aceeași unitate, trebuie luate măsuri în bucătărie, dar și pentru încheierea de contracte în vederea gestionării deșeurilor.

Una dintre unitățile sancționate cu amendă este și Centrul  de abilitare reabilitare a persoanelor adulte cu dizabilități de la Stâlpu care trebuie să încheie contract cu un medic nutriționist pentru stabilirea meniului beneficiarilor, dar și un contract de neutralizare a deșeurilor de origine animală.

La capitolul investiții pe care DGASPC trebuie să le susțină în sistemul de protecție socială, lista este lungă. Câteva exemple ar fi amenajarea etajelor 2 si 3 din clădirea C.I.T.O. Râmnicu Sărat, dar și  reabilitarea subsolului clădirii Centrului de Servicii Comunitare numărul 3, din cartierul Obor. Nici lucrările curente pentru instalațiile termice, sanitare sau de iluminat nu sunt la zi, în unele centre. Pentru toate intervențiile necesare s-au dispus termene cuprinse între 15 și 90 de zile.

Probleme mai există și în privința mentenanței sistemelor video din centre pentru care, în multe cazuri, nu există contracte.

În cazul măsurilor de remediere, fiecare dintre instituțiile de control își va trimite echipele să verifice situația la expirarea teremenelor acordate. Cele mai multe măsuri au fost dispuse de inspectorii Direcției de Sănătate Publică Buzău.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian