Actualitate

Cum ne protejăm de caniculă. Sfaturile specialiștilor

Urmează zile caniculare, în care temperaturile vor urca chiar și până la 40 de grade, la umbră, ceea ce înseamnă un disconfort termic accentuat și un aer greu de respirat. În aceste condiții, pentru a veni în sprijinul oamenilor care ies pe stradă la ore la care canicula își spune cuvântul, autoritățile din fiecare localitate au reactivat punctele de prim ajutor.

În municipiul Buzău, persoanele care ajung în zona centrală a orașului se pot odihni pentru câteva minute în holul Palatului Comunal, unde este amenajat un punct de prim ajutor. Aici, vor fi întâmpinați de o asistentă medicală care le va măsura tensiunea și le va oferi un pahar cu apă rece.

“În holul Palatului Comunal avem un punct de prim ajutor. În Piața Dorobanți, Piața Crâng și Piața Centrală avem, de asemenea, astfel de puncte. În plus, avem un protocol cu Colegiul Farmaciștilor prin care toate punctele de prim ajutor se constituie puncte de prim ajutor pe perioada caniculei”, a declarat pentru șansanews.ro viceprimarul Ionuț Apostu.

Viceprimarul Ionuț Apostu

Specialiștii recomandă, însă, să fie evitate pe cât posibil ieșirile din casă între orele 11:00 și 18:00. Iar hidratarea trebuie să aibă un rol extrem de important în aceste zile.

“Principala recomandare ar fi evitarea ieșirii în aer liber în intervalul orar 11:00- 18:00, ar trebui ca fiecare persoană să se hidrateze cât mai bine, să evite consumul de alcool și cafea, dar și consumul de băuturi cu zahăr carbogazoase. Se recomandă consumarea a celor puțin 2 l de lichide pe zi, astfel încât persoanele să fie hidratate și totodată trebuie evitate activitățile din exterioar care implică un consum mare de energie”, subliniază directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată persoanelor în vârstă sau a celor cu dizabilități, persoane care pot fi cel mai mult afectate de caniculă.

“În aceste zile, trebuie păstrată legătura permanent cu vecinii, cu rude sau cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități astfel încât să se știe despre aceștia, să se ia măsuri în situațșia în care se întâmplă ceva”, a adăugat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.