Sindicaliștii din Sănătate reacționează după ce Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde de către personalul din domeniu, sub sancțiunea suspendării contractului de muncă.
Conform proiectului pe care ministrul Sănătății îl vrea adoptat în regim de urgență, certificatul digital privind COVID-19, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, ar urma să devină obligatoriu pentru personalul medical. Astfel, pentru personalul medical care nu prezintă certificatul digital se suspendă de drept, pentru 30 de zile, contractele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea. Suspendarea încetează atunci când angajatul prezintă certificatul digital.
După 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept. Măsurile se vor aplica şi pentru personalul IGSU/ISU, IGAv şi al laboratoarelor de analize medicale.
La Buzău, sindicaliștii spun că susțin vaccinarea anti-COVID, dar introducerea obligativității imunizării și condiționarea vaccinării cu păstrarea locului de muncă ar fi în afara legii.
”Nu ne împotrivim vaccinării, dar nici Legea Securității Sănătății în Muncă și nici Codul Muncii nu pot obliga pe nimeni. Măsurile privind sănătatea și securitatea în muncă nu pot să determine în nici un caz obligații financiare pentru salariați. Angajatorul are obligația de a asigura sănătatea și securitatea lucrătorilor, în toate aspectele legate de muncă. Noi suntem de accord cu vaccinarea, dar nu cu obligativitatea vaccinării”, a declarat la Focus Tv liderul de sindicat al Sanitas Buzău, asistent Mihai Ștefan.
Tot la Focus TV, liderul Sanitas a dezvăluit că circa 70 la sută din personalul angajat în spitalele buzoiene ar fi vaccinat anti COVID.
”Mie, personal, mi se pare aberant că oamenii nu se vaccinează, deși avem vaccinuri la liber acum. Știm la început ce greu era cu dozele de vaccin, ne programam în sistem, așteptam… acum… Pe de altă parte, sunt rare persoanele cu comorbidități care nu se pot vaccina. Avem circa 70 la sută din angajați vaccinați, unii au așteptat să vadă ce se întâmplă cu cei care s-au vaccinat cu prima doză. Acum, sperăm să se vaccineze și ei, să înțeleagă ce e bun în acest vaccin”
Liderul Sanitas a reacționat și față de posibilitatea ca angajații din spitale care nu se vaccineză să fie concediați, spunând că un astfel de demers ar bloca sistemul sanitar, și așa greu încercat de pandemie.
”Oricum, suntem în colpas de resursă umană, nu avem doctori suficienți, nu avem spațiu suficient. Tot ce înseamnă concedierea personalului medical… asta ar însemna să vedem pacienții pe holuri, inclusiv în afara spitalelor. dacă acum facem față cu greu, vă dați seama ce înseamnă să dai afară personal medical medical dintr-un spital, în vremurile pe care le trăim? Nu putem constrânge pe nimeni, toți suntem oameni și avem drepturi egale”, a conchis liderul Sanitas Buzău.
La rândul său, avocatul Liana Sbarcea Ciobanu a declarat că introducerea obligativității vaccinării unor categorii de personal contravine legii.
” Este o încălcare a Drepturilor Omului și Cartei Drepturilor Omului, unde se indică în primul rând dreptul la sănătate și dreptul la muncă, două chestiuni care par că se bat cap în cap în această propunere legislativă. Eu ca avocat sunt îndreptățit să-ți apăr drepturile; statul este cel îndreptățit să-ți apere mai presus decât mine drepturile. Dreptul la muncă este un drept garantat de Stat și este un drept pe care l-ai câștigat de la vârsta de la care ai putut să fii angajat. nu poți crea această stare de obligativitate să condiționezi vaccinarea de locul de munca” a declarat Liana Sbarcea Ciobanu, avocat.
Adaugă comentarii