Actualitate

Cum se vinde porcul din gospodărie: cu sau fără adeverință? Răspunsurile unui oficial al ANSVSA

Cu o lună înainte ca gospodarii să treacă la sacrificarea porcilor crerscuți în curte, apele s-au tulburat din cauza unor noi obligații care le vor reveni acestora. Așa-numita Lege a Porcului a creat temerea că oamenii nu vor mai putea vinde carnea provenită de la porcii sacrificați în gospodării. În realitate, lucrurile vor fi clarificate printr-un ordin al ANSVSA care va stabili condițiile de sacrificare și comercializare.
Vicepreședintele ANSVSA Dănuț Păle a avut o intervenție la Focus Tv în cadrul căreia a lămurit lucrurile:

1) Dacă porcul este sacrificat pentru consumul propriu, nu este nevoie de o inspecție prealabilă pe care să o facă medicul veterinar;
2) Dacă porcul este sacrificat pentru a fi vândut, este nevoie de un formular de mișcare pe care medicul veterinar îl eliberează doar după ce face o evaluare a stării de sănătate a animalului. Măsura are în vedere prevenirea răspândirii pestei porcine.

Costuri:

Formularul de mișcare se eliberează doar dacă porcul este înregistrat în baza națională de date (înregistrarea costă 10 lei) și doar după o inspecție veterinară (cost de la 30-50 lei). Exmenul pentru trichina costă între 25 și 50 lei.

”Nu cred că aceste costuri pentru obținerea documentelor în vederea comercializării vor pune presiune pe prețul cărnii de porc, în preajma sărbătorilor.” a opinat vicepreședintele ANSVSA, Dănuț Păle.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian