Actualitate

Cum sunt văzute la Buzău problemele punctate de Von der Leyen în discursul despre starea UE

Discursul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre starea UE, îndelung așteptat în statele membre, inclusiv în România, a fost urmărit, ieri, la sediul Europe Direct Buzău, de zeci de tineri, elevi ai unor licee din oraș, alături de dascălii lor . După discurs, problemele comune ale statelor UE, bilanțul realizărilor din ultimul an, dar și provocările majore cum e războiul din Ucraina, au fost punctate și comentate, într-o dezbatere argumentată.

Ca în fiecare an, în luna septembrie, preşedintele Comisiei Europene prezintă în faţa Parlamentului European discursul privind starea Uniunii Europene. Anul acesta, Ursula Von der Leyen a atins și subiecte sensibile, cum ar fi perspectiva aderării României la Schengen, alături de Bulgaria.

“Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen, au demonstrat-o. Să le permitem, în sfârșit, să intre în spațiul de liberă circulație, fără alte întârzieri!”, a spus Von der Leyen în fața europarlamentarilor.

În cadrul dezbaterii organizate de Europe Direct, s-au atins și alte aspecte, cum ar fi uniunea valorilor din cadrul UE, marile probleme cu care ne confruntăm în prezent și în care UE intervine, cheltuielile UE pentru anii 2021-2017, schimbările climatice care amenință Europa, dar și opțiunile privind educația.

În sală au fost liceeni de la colegiile Pedagogic, Eminescu, Economic și Marghiloman, care au adresat întrebări și și-au expus punctele de vedere, mai ales despre sistemul educațional și despre dorințele lor de a urma sau nu o școală în afara țării.

Elevii au aflat ce face Uniunea Europeană pentru cetățenii săi, care sunt avantajele apartenenței la aceasta. S-a discutat despre angajarea în alte țări, pensionarea în orice țară UE, studiile în orice altă țară membră și eliminarea tarifelor de roaming pentru a menține legătura cu prietenii când călătorești în UE.

Cei prezenți au fost de părere că discursul a fost unul care să-i facă să privească, cu speranță și optimism, spre viitor .

Etichete