Discursul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre starea UE, îndelung așteptat în statele membre, inclusiv în România, a fost urmărit, ieri, la sediul Europe Direct Buzău, de zeci de tineri, elevi ai unor licee din oraș, alături de dascălii lor . După discurs, problemele comune ale statelor UE, bilanțul realizărilor din ultimul an, dar și provocările majore cum e războiul din Ucraina, au fost punctate și comentate, într-o dezbatere argumentată.
Ca în fiecare an, în luna septembrie, preşedintele Comisiei Europene prezintă în faţa Parlamentului European discursul privind starea Uniunii Europene. Anul acesta, Ursula Von der Leyen a atins și subiecte sensibile, cum ar fi perspectiva aderării României la Schengen, alături de Bulgaria.
“Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen, au demonstrat-o. Să le permitem, în sfârșit, să intre în spațiul de liberă circulație, fără alte întârzieri!”, a spus Von der Leyen în fața europarlamentarilor.
În cadrul dezbaterii organizate de Europe Direct, s-au atins și alte aspecte, cum ar fi uniunea valorilor din cadrul UE, marile probleme cu care ne confruntăm în prezent și în care UE intervine, cheltuielile UE pentru anii 2021-2017, schimbările climatice care amenință Europa, dar și opțiunile privind educația.
În sală au fost liceeni de la colegiile Pedagogic, Eminescu, Economic și Marghiloman, care au adresat întrebări și și-au expus punctele de vedere, mai ales despre sistemul educațional și despre dorințele lor de a urma sau nu o școală în afara țării.
Elevii au aflat ce face Uniunea Europeană pentru cetățenii săi, care sunt avantajele apartenenței la aceasta. S-a discutat despre angajarea în alte țări, pensionarea în orice țară UE, studiile în orice altă țară membră și eliminarea tarifelor de roaming pentru a menține legătura cu prietenii când călătorești în UE.
Cei prezenți au fost de părere că discursul a fost unul care să-i facă să privească, cu speranță și optimism, spre viitor .
Adaugă comentarii