Actualitate

Cum vor autoritățile să rezolve problema gunoaielor care au invadat județul. Master planul pentru gestionarea deșeurilor, reluat. Unde vor fi amenajate stațiile de sortare și ce valoare va avea proiectul

Master planul de gestionare a deșeurilor din județul Buzău, reluat, după ce în urmă cu câțiva ani proiectul ce prevedea o finanțare europeană de aproape 40 de milioane de euro nu a putut fi implementat, banii europeni fiind pierduți.

Autoritățile au întocmit un nou proiect iar joi, 16 decembrie, au mai făcut un pas în vederea implementării acestuia. În ședința Consiliului Județean, aleșii au aprobat un proiect referitor la terenul pe care să fie amenajate gropile de gunoi. Potrivit proiectului, rampele ar urma să fie realizate la Poșta Câlnău. Sunt vizate 3 loturi de teren.

“Obiectivul de investiții va fi realizat pe teritoriul comunei Poșta Câlnău în scopul atingerii tuturor obiectivelor și țintelor stabilite privind gestionarea deșeurilor la nivelul județului, și anume construcția a două stații de compostare, o  stație de sortare pentru deșeuri reciclabile colectate separat și o stație de instalații pentru tratarea mecano-biologică cu biouscarea deșeurilor reziduale colectate în amestec.

Urmare discuțiilor purtate cu persoane din conducerea Primăriei comunei Poșta Câlnău am identificat următoarele loturi de teren care corespund obiectivului nostru, intabulate în domeniul privat al comunei, respectiv:

extras carte funciară 21371 – în suprafață de 45.700 mp;

extras carte funciară 21372 – în suprafață de 40.000 mp;

extras carte funciară 21373 – în suprafață de   2.313 mp”,se arată în proiectul votat de consilierii județeni.

Proiectul votat de consilierii județeni a vizat tocmai solicitarea de trecere a acestor bucăți de pământ din domeniul privat al comunei Poșta Câlnău, în domeniul privat al județului Buzău.

„E un proiect care neapărat trebuie implementat.  Este vorba despre managamentul deșeurilor. Suntem în linie dreaptă. Am accesat fonduri europene, master planul este gata, dar trebuie să mergem, să putem să-l implementăm, bineînțeles, pe fonduri europene, să avem și suprafața de teren, de care am mai vorbit, unde va fi depozitul. Noi am dat hotărârea în Consiliu, depozitul va fi în comuna Poșta Câlnău, iar celelalte lucruri se vor dezvolta și derula firesc în fiecare unitate administrativă. La finalitatea acestui proiect pe fonduri europene, vom avea și noi un sistem modern integrat de colectare și depozitare a deșeurilor. Mă refer strict la județul Buzău”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Proiectul, finanțat de Comisia Europeană, ar urma să fie implementat în cel mult 2 ani.

„Sunt pași care mai trebuie făcuți timp de aproximativ 2 ani. Oricum, până la jumătatea anului 2023, sau chiar anul 2024, trebuie să ne închidem cu proiectul, pentru că sunt bani europeni. Valoarea totală aproximativă este undeva la 22-23 de milioane de euro, care poate ajunge până la 30 de milioane. Consultantul nostru care a câștigat licitația, care se ocupă de tot ce înseamnă managementul acestui proiect face rapoarte de activitate în fiecare lună. Urmează licitațiile pentru operatori, licitațiile pentru cine va face groapa și așa mai departe.”

În 2008, autoritățile județene au demarat procedurile pentru realizarea unui master plan de gestionare a deșeurilor, un proiect cu o valoare inițială de 37 de milioane de euro, bani europeni. Au urmat ani buni în care proiectul a întâmpinat mai multe piedici. În cele din urmă, pe parcurs mai multe UAT uri, precum Buzău, Nehoiu, Râmnicu Sărat și Gălbinași  s-au retras din proiect, ceea ce a făcut ca finanțarea europeană să se piardă.

Între timp, toate UAT-urile din județ s-au înscris în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, căzând de acord să se implice în implementarea master planului.

“Orice fond european nu poți să-l atragi decât dacă faci parte dintr-o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară. Au fost UAT-uri care s-au retras la vremea respectivă, tocmai de aceea acest proiect s-a pierdut în exercițiul financiar trecut. Toată lumea a revenit acum la o normalitate, au realizat probabil că acesta este viitorul, cu siguranță, mai ales când Garda de Mediu a început să-și facă treaba, au realizat că numai așa se poate rezolva problema deșeurilor menajere sau de altă natură din județ.”

Problema deșeurilor la nivelul județului Buzău s-a acutizat în ultimii ani.  În prezent, gradul de acoperire cu servicii de salubrizare în mediul rural este de 86,58%.