Actualitate

Cum vrea statul să apere pădurile. Noul cod silvic vine cu o serie de interdicții și permite statului să intervină în unele situații

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, un nou cod silvic, primul din 2008 până în prezent care a fost scris de la zero, după cum anunță inițiatorii, respectiv Ministerul Mediului. Acesta vine cu o serie de prevederi importante, menite să stopeze jaful din păduri. Printre ele și faptul că tăierile la ras vor fi interzise în aproape jumătate din suprafața împădurită a țării, asta în condițiile în care până acum interdicția viza doar parcurile naționale. Mai mult, noul cod silvic va permite statului să intervină atunci când pădurea este abandonată de proprietar.

Același document stabilește cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure prin monitorizarea video a drumurilor de acces și implementarea sistemului de imagini satelitare. În plus, prin noul cod silvic se propune suspendarea dreptului de acces în sistemul informatic SUMAL 2.0 a persoanelor suspectate că au comis infracțiuni din domeniu, încă din faza de urmărire penală.

”Documentul va permite statului să îşi asume împădurirea terenurilor care au fost despădurite şi abandonate de proprietar şi stabileşte cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure. De asemenea, noul Cod Silvic dă dreptul proprietarului de pădure (fie el stat sau privat) la soluții alternative de pază: de la structuri specializate, la pază organizată în regim propriu și în baza unui regulament, cu precizarea că paza pădurii este obligatorie prin lege. Totodată, vor fi stabilite comunitățile dependente de produsele pădurii și prioritizate în accesul la resurse forestiere și apare termenul de „folosință agrosilvică”, ceea ce înseamnă că pășunile și culturile agricole vor putea fi  integrate cu arbori și arbuști.

Același act normativ prevede apariția Consiliului Național al Silviculturii, care urmărește exercitarea în condiții de etică profesională și respectarea standardelor profesionale de către personalul silvic; sunt definite ecosistemele cu valoare ridicată de conservare și se instituie Catalogului național al ecosistemelor cu înaltă valoare de conservare – strict protejate. Potrivit unei alte prevederi din Codul Silvic, toți proprietarii de pădure din România vor fi incluși în Registrul Forestier Național. De asemenea, apare un concept nou – „insulele de îmbătrânire”, care devin mecanismul prin care suprafețele de pădure de minimum 0,1 ha, cu mare rol în menținerea biodiversității vor fi protejate de tăieri”, arată Ministerul Mediului într-un comunicat.

Potrivit ministrului Mircea Fechet, la noul cod au lucrat specialiști din domeniu, iar actul normativ era mai mult decât necesar, fiind unul din jaloanele PNRR.

”Este un cod silvic echilibrat, care s-a născut în urma unui dialog extins, serios și bine argumentat cu toți actorii din domeniul silvic. Elaborarea acestui proiect de lege a fost finanțată prin PNRR, ține cont de nevoile de dezvoltare ale țării, răspunde așteptărilor pe care le are societatea de la păduri și pregătește domeniul silvic pentru a răspunde provocărilor ridicate de schimbările climatice”, a declarat ministrul liberal al Mediului.

La realizarea noului cod silvic au lucrat specialiști de la cele două universități de tradiție în silvicultura din România, respective Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, dar și de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian