Consumul de știri este în scădere, după cum o confirmă și studiul ”Digital News Report”, care include România, fiind realizat sub coordonarea Universității Oxford. În țara noastră, șapte din zece români evită știrile în mod intenționat, arată studiul care a fost citat și la o prezentare făcută de prof. dr. Raluca Radu, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării București, în cadrul Conferinței Internaționale ”Mass-media în post comunism”.
Interesant este că motivul pentru care românii au ajuns să evite intenționat știrile îl reprezintă anxietatea la care contribuie accentul emoțional pe care îl au știrile.
”Şapte din zece români evită în mod intenţionat ştirile, fiind preferate informaţiile pozitive, jurnalismul orientat către soluţii şi jurnalismul explicativ… La nivel global, lumea vrea informaţii pozitive, îşi doreşte un jurnalism orientat către soluţii şi, foarte important, jurnalismul explicativ. Cred că aceasta este şansa jurnalismului în viitor, să explice oamenilor mai apăsat ceea ce se întâmplă. Cei mai tineri nu au niciun context şi nu înţeleg de ce se întâmplă diverse lucruri ” a explicat prof. dr. Raluca Radu, citată de Agerpres.
Tendinţa globală este de a evita ştirile, consumatorii schimbând postul când încep programele de ştiri, încercând să evite anumite subiecte care îi afectează emoţional, care cresc gradul de anxietate.
“39% din cei întrebaţi au declarat că evită în mod activ ştirile despre Ucraina. Un motiv este că oamenii s-ar putea să se simtă neputincioşi în faţa unor ştiri oribile despre ce se întâmplă lângă noi, pe care, pe de o parte, redacţiile sunt obligate să le informeze”, a punctat Raluca Radu.
Adaugă comentarii