Săptămâna a început cu ploi, răcoare și avertizări meteo și hidrologice. Până noaptea trecută a existat un risc crescut de viituri pe râul Buzău și afluenții săi, în amonte de Acumularea Siriu, dar și pe râul Rm. Sărat. A fost cod galben până la miezul nopții în bazinele hidrografice ale celor două râuri, privind producerea unor scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale.
După acest episod însă, vremea se schimbă radical, iar de la o zi la alta va fi tot mai cald. Joi, în principal pe fondul umidității apărute din cauza ploii, vom avea parte de prima zi caniculară din acest an. Vestea bună, cel puțin pentru agricultură, e că va mai ploua, iar dacă până acum precipitațiile s-au concentrat în vestul țării, de data aceasta ajung și în est.
”În a doua parte a săptămânii, mai precis de joi, chiar vineri, vom consemna deja primele zile cu temperaturi caniculare. Dacă până acum am avut cantități importante, în special în partea de sud-vest, vest, centru, nord-vest a țării, acolo unde mai ales în județele care s-au aflat sub incidența celor două avertizări meteorologice generale de cod roșu, în intervalul 12-16 iunie, când am cumulat cantități care la nivel local, în aceste zone, au înregistrat valori de peste 140-155 l/m pătrați sau, începând din 22 mai și până în prezent, valori de până la 255 l/m pătrați, reprezentând de două, până la trei ori peste media climatologică a perioadei respective. În aceste zone situația este în ameliorare. De această dată, precipitațiile vor fi prezente în jumătatea estică a țării. Sunt în ameliorare lucrurile ca arie și extindere, mai ales de la mijlocul săptămânii, când de interes vor fi temperaturile în creștere, disconfortul termic accentuat, pentru că temperaturile în creștere, asociate și cu gradul mare de umezeală, va face să resimțim cu mult peste 35 de grade, dar fenomenele de instabilitate pe parcursul după-amiezilor cu siguranță vor mai putea fi prezente la nivel local, pentru că atunci când vorbim și de temperaturi ridicate, asociate și cu un grad de mare de umezeală, sunt două ingrediente specifice care mai aduc convecții specifice sezonului în care ne aflăm, averse torențiale însoțite de vijelii și posibile căderi de grindină”, a explicat directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.
Potrivit prognozei ANM pentru următoarele două săptămâni, în zilele următoare temperaturile maxime vor ajunge la 31-33 de grade Celsius (la umbră), cu o medie nocturnă de 16-18 grade. În schimb, săptămâna viitoare valorile termice vor scădea ușor, până la maxime de 27-29 de grade. Ploi locale, în averse, ar putea fi înregistrate până la sfârșitul lunii iunie.
Pe de altă parte, prima jumătate a lunii viitoare va aduce temperaturi mai crescute decât cele normale ale perioadei. Iată cum arată prognoza:
Săptămâna 26.06.2023 – 03.07.2023
– Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.
– Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în regiunile nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.
Săptămâna 03.07.2023 – 10.07.2023
– Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.
– Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.
Săptămâna 10.07.2023 – 17.07.2023
– Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
– Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.
Adaugă comentarii