Actualitate Șansa de Nehoiu Tineri pentru România

Deasupra lumii! De pe Penteleu, pe cele mai înalte culmi din Himalaya! Povestea tânărului din Nehoiu, îndrăgostit iremediabil de munte (FOTO)

A cucerit vârf după vârf, a urcat pe masive grele, pe care doar alpiniști cu experiență s-au încumetat, și an de an a reușit să-și depășească limitele, să vrea să facă mai mult, să ducă steagul României pe cele mai înalte culmi ale lumii. Vorbim despre Gabriel Băicuș, un tânăr din Nehoiu, care de câțiva ani face parte din tabăra alpiniștilor care se încumetă să facă expediții spectaculoase. Gabriel iubește muntele și și-a propus ca după un an 2021 plin, cu reușite dar și lucruri mai puțin plăcute, în 2022 să atingă un record nu doar personal, ci național : să urce pe două vârfuri în 24 de ore. Și nu orice vârf, ci unele de peste 8 000 m.

Povestea lui Gabriel Băicuș începe la Nehoiu, un oraș de munte, în care tânărul s-a născut, a copilărit și și-a petrecut bună parte din adolescență. Locurile natale l-au făcut pe Gabriel să iubească muntele de mic, dar nu la nivelul la care avea să-l cunoască mai târziu și să dorească să-l exploreze.

“Nehoiu mi-a inspirat pasiunea pe care o am pentru munte. M-a inspirit zona și de aici am dorința de a urca pe munte, de a petrece timp în natură și de a vedea verde în fața ochilor. De aici această pasiune pentru ceea ce face acum, așa am pornit pe acest făgaș”, a declarat Gabriel pentru șansanews.ro.

Gabriel a urmat Facultatea de Marketing din cadrul ASE București și cu diploma de economist în mână a profesat pentru scurtă vreme. Insă, tânărul nehoian simțea că nu este împlinit. Așa că a decis să plece în Spania, acolo unde locuiau de ceva vreme părinții săi. Aici, Gabriel a început o nouă viață. A fost momentul în care a făcut cunoștință cu Pirineii și a început să simtă gustul escaladării si expedițiilor montane tot mai ample.

A început cu trasee mai puțin dificile, atât în Spania, cât și în țară, inclusiv în  Munții Buzăului. Însă, chemarea muntelui a fost din ce în ce mai puternică. Cucerirea vârfurilor înalte, traseele tot mai dificile si fericirea pe care ți-o oferă momentul în care ajungi în punctul pe care îl țintești, l-au determinat pe Gabriel să învețe zilnic, să exerseze și să se alăture taberei alpiniștilor cu experiență.

“Faptul că locuiesc în Zaragoza, care e foarte aproape de munte, cumva mi-a deschis ochii să merg pe munte. Dar, să merg pe munte într-un alt mod, și anume nu cu mașina, cum poate mai făceam, ci la pas. Am  mers foarte mult. Doi ani cred că am mers în fiecare week-end pe munte, lucram de luni până vineri iar la sfârșit de săptămână mergeam pe munte. În doi ani cred că doar 5 week-end-uri nu am mers. În rest, am fost pe munte în orice condiții, în orice anotimp, nu conta că era ploaie, soare, zăpadă. Pe de altă parte, eu sunt o fire ambițioasă, care întotdeauna își dorește mai mult de la sine dar și de la cei din jur. Așa sunt eu și mi-am dorit din ce în ce mai mult, mi-am dorit să ajung în Himalaya. A fost o dorință foarte intensă.”

Muntii Alpi și multe alte masive au fost bifate rând pe rând de Gabriel. Dacă la început aclimatizarea și urcarea la mii de metri altitudine au fost experiențe extrem de dificile, odată cu trecerea timpului Gabriel a evoluat enorm ceea ce l-a impulsionat, i-a dat incredere și l-a determinat să își dorească să ajungă în locuri la care alții nici nu îndrăznesc să viseze.

“Am fost în Alpi, am fost în Africa de Nord, în Japonia și am urcat pe vulcanul Fuji. Oriunde călătoream doream să iau contactul cu natura. Apoi, când am ajuns în Nepal m-am îndrăgostit iremediabil de acei munți mari, deși, în prima expediție mi-a fost foarte greu, mi-a fost foarte rău, m-au luat cu elicopterul de pe munte și m-au coborât. În fine, m-am refăcut iar această aventură mi-a dat imboldul să merg și mai departe și să visez la optmiari.  ”

În 2020, a plănuit să urce pe Manaslu însă pandemia i-a dat planurile peste cap. “Am vrut să urc pe Manaslu, 8 156m, în 2020. Dar, totul s-a anulat din cauza pandemiei și apoi mi-am zis să mă pregătesc fizic și psihic să pot să urc orice vârf , orice optmiar care îmi apare în cale.”

Așa a ajuns ca în 2021 să organizeze o expediție pe vârful Lhotse, de 8.516 metri, al patrulea ca altitudine din Himalaya.  Obiectivul expediției a fost dublu: cucerirea unui optmiar dar și sprijinirea unor copii cu care soarta a fost mai puțin generoasă.

“Am luat legătura cu cei din Nepal și am zis să urc pe Lhotse.Lhotse e mai tehnc decât Manaslu și mai greu, dar am zis să mă pregătesc și am început să planific expediția aceasta. A fost și o ocazie perfectă să organizez și o strângere de fonduri pentru niște copii din Baia Mare, defavorizați, cu scopul de a-i scoate în natură. Am reușit. Am strâns banii și am fost un week-end prelungit în Maramureș, am făcut trasee diverse. Am făcut această campanie, m-am pregătit și eu. Am mers în Nepal, am făcut un grup, am făcut drumeție la tabăra de bază Everest, am urcat pe un vârf de 6 000 m să ne aclimatizăm după care ei au coborât, eu am rămas să urc pe Lhotse.”

Antrenament, aclimatizare si multe altele, pentru ca organismul tânărului să fie pregătit să facă față condițiilor grele de pe acest masiv. A parcurs o bună parte din traseu iar la un moment dat tot planul i-a fost dat peste cap: s-a infectat cu coronavirus, asa că nu a mai putut continua, deși se afla la doar câțiva pași de a –și împlini cel mai mare vis. A fost un moment de răscruce, unul dintre cele mai dificile pentru tânărul sportiv.

“M-am aclimatizat, am făcut rotațiile de aclimatizare bine, am ajuns până la 7 000 m, după care am coborât în tabăra de bază, conform regulilor. Ei bine, atunci când am coborât să mă odihnesc m-am infectat cu coronavirus. A fost foarte greu. Pe lângă bani, timp, antrenament, eram implicat în acțiunea cu copiii, pentru că în acea campanie ne-am propus să strângem suma de 8 516 lei, adică echivalentul vârfului, era 1 leu pentru fiecare metru. A fost un moment foarte greu să accept că nu mai pot continua, să trec peste, a fost un moment de cumpănă. Nu puteam să cred că expediția se încheie așa, din cauza acestui virus, care mă făcuse să stau cu greu în picioare.”

Dar, Gabriel s-a refăcut și în ciuda tuturor greutăților, nu a făcut niciun pas înapoi. Nu a renunțat la visul său măreț. Ba din contră. La câteva luni a bifat un succes imens: cucerirea vârfului Manaslu, 8156 metri. O expediție extrem de grea, dar încununată de succes.

Pentru Gabriel, dorința de a ajunge pe Lhotse nu s-a stins. Ba chiar este mai puternică decât oricând. Și-a propus ca în primăvară sa obțină un nou record personal și să facă ceea ce nu a reușit niciun alpinist român: în 24 de ore să urce pe două vârfuri de peste 8 000 m fiecare. Fiecare pas al lui Gabriel din această aventură spectaculoasă ar putea fi urmărit în timp real de oricine, expediția urmând să fie transmisă live, cu echipamente speciale.

Sursa facebook Gabriel Băicuș

“Pentru 2022 mi-am propus o premieră: vreau să urc pe vârfurile Lhotse și Everest. De fapt,mi-am propus să mă întorc cumva la Lhotse. Și dacă tot mă întorc , vreau să urc și pe Everest. Dar, ceea ce vreau să fac este ca din momentul în care ajung pe unul dintre vârfuri să nu treacă mai mult de 24 de ore până îl ating pe celălalt. Niciun alpinist din țară nu a reușit acest lucru, sper să am succes.”

Prin activitatea sa de zi cu zi, Gabriel vrea să îmbine plăcutul cu utilul. Nu face doar ceea ce îi umple sufletul de fericire, ci încearcă să demonstreze și altora cât de importantă este mișcarea în aer liber și mai ales câtă bucurie îți poate da muntele în momentul în care după ore sau zile de escaladat și de urcat pe trasee dificile pășești acolo unde ți-ai propus, pe culmea cea mai înaltă, deasupra lumii.

“Vreau să trag un semnal de alarmă pentru că nu suntem țara care face cel mai mult sport, vreau să arăt cât de important este să facem sport, să petreci timp în natură, cât de mult te poate destresa acest lucru, și în același timp cât de important este să  protejăm natura.”

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian