Actualitate

Depresia în prag de sărbători, un fenomen tot mai prezent. Cum îi putem ajuta pe cei loviți de inamicul tăcut, care fură orice licăr de speranță. Sfatul psihologului

Decembrie, pentru cei mai mulți dintre noi, este o lună plină de bucurii și surprize. Toți suntem îndemnați să fim mai buni, să ne ajutăm semenii, să petrecem cât mai mult timp alături de familie. Pentru cei care îi au alături pe cei dragi, e o lună a bucuriei, însă pe de altă parte, sfârșitul de an este și una cele mai triste perioade, atunci când ești singur sau ai pierdut un suflet drag, de curând iar rănile sufletești sunt departe de a fi vindecate De aceea, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la fenomenul care apare deseori de sărbători, și anume depresia celor care au o suferință, o neîndeplinire, un eșec.

Depresia este una dintre cele mai răspândite afecțiuni, este inamicul tăcut care pândește atât de aproape și care poate lovi pe oricine atunci când găsește o portiță, o vulnerabilitate. Depresia poate fi provocată, printre altele, de pierderea unei persoane dragi sau de singurătate. Chiar și pandemia poate fi un motiv serios care să declanșeze o depresie, toată această nesiguranță, izolarea, teama de boală ori că poți pierde în orice moment pe cineva drag.

Într-o intervenție la Focus TV, psihologul Mihaiela Avramescu a explicat cât de răspândită este depresia în această perioadă în care, celor cărora le merge bine, nu le este gândul decât la cadouri, la zilele libere și la petreceri ori ce pun pe masa de Crăciun. Asta în timp ce persoanele singure ori care au pierdut de curând pe cineva drag se simt mai rău ca oricând:

„Depresia este una dintre afecțiunile foarte des întâlnite la ora actuală, din punct de vedere psihologic. Depresia nu ține cont de vârstă. Poate să apară și la copii, poate să apară și la bătrâni. Depresia este o stare interioară, în care principalul fenomen este dispariția plăcerii. Nu este normal ca oamenii să fie triști. Oamenii trebuie să fie fericiți, să-și găsească locul, să se simtă importanți pentru ei și pentru cei din jur.”

Foarte important, în cazul depresiei, este să identificăm de la bun început simptomele și să știm cum să reacționăm cu persoanele care suferă de această boală nemiloasă. În principal, în gândul acestor persoane apare ideea preconcepută că nimeni nu ține la ele, nimeni nu are nevoie de ele și nu sunt apreciate.

„În momentul în care cineva nu-și mai găsește locul, în momentul în care apar modificări de alimentație, de comportament, când este fie vesel, fie trist, în momentul în care își dorește să fie cât mai mult timp singur, în momentul în care nu mai are energie, iar toate aceste lucruri durează mai mult de 2 săptămâni, e cazul să se vadă un specialist.
Dacă cel de lângă noi este trist, să încercăm să-i arătăm că avem nevoie de el. Să-i demonstrăm că pentru noi contează și așa o să-l ajutăm și o să-și găsească energia, pentru că ce ne dorim cel mai mult, din punct de vedere social, este să simțim că încă mai contăm pentru cineva în jurul nostru”, spune psihologul Avramescu.

Din păcate, și pandemia stă la baza declanșării depresiei în multe cazuri. Din cauza restricțiilor a început să se manifeste tot mai des anxietatea sau „fobia socială”, așa cum o numesc specialiștii. Aceasta se manifestă prin frica de persoane sau de activități în care individul crede că este judecat și pus la zid. Dar, dincolo de asta, în această perioadă de criză sanitară, cel mai greu a fost că mulți români au pierdut pe cineva drag: o soră, un frate, mama, tata, copilul ori un prieten drag. Iar pierderea bruscă a unui om apropiat sufletului nostru poate genera un dezastru lăuntric

Psihologii recomandă celor care au traversat o asemenea dramă să nu rămână blocați în trecut pentru că se vor afunda și mai mult în suferință

„Îmi aduc aminte de un citat din Marcel Pagnon, care spune că oamenii nu pot fericiți pentru că văd trecutul mai frumos decât a fost, prezentul mai rău decât este și viitorul mai dificil decât va fi. Noi trăim o perioadă destul de complicată, din cauza pandemiei. A apărut din punct vedere psihologic și se simte din ce în ce mai mult, fobia socială. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne îndepărtăm de familie, de cei dragi, chiar dacă mulți dintre noi, acum la sfârșit de an, după doi ani de pandemie, când tragem linie, vedem că am pierdut foarte mulți oameni dragi, ar trebui să ne concentrăm pe cei care au rămas și să creăm împreună cu ei amintiri plăcute, pentru că ar trebui să învățăm din asta o lecție. Niciodată nu știm unde ne duce viața și ar trebui să ne bucurăm de cei pe care îi avem și de ce avem, acum, în momentul prezent, nu mâine, nu poimâine.”

Întotdeauna trebuie să ținem minte că, oricât de grea pare o situație, aceasta este grea pentru că suntem singuri. Alături de familie și de cei dragi, orice problemă este mult mai ușor de depășit. De asemenea, speranța într-o nouă zi și într-o nouă oportunitate de a crește trebuie să existe întotdeauna în noi, mai spune specialistul Mihaiela Avramescu.

„Anxietatea dată de neputința de a folosi liberul arbitru și de a putea alege ceea ce vom face pe viitor este prezentă. Dar, întotdeauna există o speranță că lucrurile se vor îndrepta. Și dacă va urma, a fost valul 1, valul 2, va urma și valul 5, poate și valul 6 și 7, dar în fiecare dimineață trebuie să existe speranța că va fi o nouă zi, care poate să ne aducă ceva minunat, o provocare pe care trebuie să o depășim. ”