Actualitate

Deputatul G. Avrămescu (PNL), despre soluții la atacurile urșilor : ”Se pune problema relocării în alte țări!”

Problema atacurilor urșilor în gospodării, pe fondul unor acțiuni timorate ale autorităților statului, supuse constant presiunilor venite dinspre ecologiști,  a fost abordată și la întâlnirea ministrului Mediului, cu tinerii liberali, la Chiojdu unde a avut loc Școala de vară TNL Buzău. Ministrul Mircea Fechet a venit să le vorbească tinerilor despre viitorul în politică și provocările pe care le au ca viitori oameni politici, dar a fost întrebat și despre soluțiile concrete la probleme apărute în comunitățile din care acești tineri vin. Inevitabil, a fost abordată tema atacurilor urșilor.

O soluție pentru această problemă ar putea fi să ”exportăm” urșii agresivi în alte țări europene, în zone împădurite, a spus, la Focus TV, liderul PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu:

”Cred că vom avea susținerea ministrului Mediului de a prezenta situația în forurile europene unde să discutăm despre posibilitatea relocării urșilor în alte state. E bine să spunem că România e sanctuar pentru urși. Dar, România mai are și cetățeni. Noi cum îi protejăm?”

În afara acestei variante, decidenții de la nivel central analizează mai multe schimbări legislative.

”Îngrijorarea este clară cu privire la această prezență constantă a urșilor…Problema este că avem o legislație, acea OUG 81/2021 care stabilește măsurile de intervenție. Din păcate, în foaret multe locuri, și-a dovedit ineficiența și ineficiența ține foarte mult de neasumare. Dar, în afară de asta, e vorba și de echipa care trebuie constituită și care trebuie să pornească de la acțiuni de alungare, apoi relocare și, în cele din urmă,  de recoltare a exemplarului.” a adăugat deputatul Gabriel Avrămescu.

Iată și câteva dintre măsurile care se ocnturează și care ar putea face subiectul unor modificări de legislație!

  • Monitorizarea prin GPS a urșilor relocați;
  • Acordul prealabil al primarilor, în cazul relocărilor;
  • Intervenția în caz de atac să fie gestionată de primari împreună cu polițistul și jandarmul, pentru că este o situație de urgență.

”Ne spunea ministrul mediului că în țările europene nu prea se discută de alungare și relocare. Acolo, dacă a intrat în comunitate, în curți, se intervine imediat pentru că viața oamenilor are prioritate. ” a mai sesizat liberalul explicând că pentru autoritățile de la București a devenit imperativ să treacă la acțiuni concrete:

”Pe 11 septembrie începe școala. Cum le explicăm părinților de la Bisoca sau Loptari să își lase copiii să meargă pe jos la școală riscând să întâlnească ursul? Cum facem cu acești copii? Așteptăm o tragedie?”

Liderul liberal a atras atenția și asupra faptului că atacurile urșilor le provoacă pierderi operatorilor din turism care au activități în zonele montane. Turiștii încep să evite să se cazeze sau să viziteze zonele unde a fost semnalată prezența urșilor. În aceste condiții, se impune și analizarea oportunității unor pachete de despăgubire a operatorilor din turism, a mai arătat deputatul Gabriel Avrămescu, în intervenția sa pe acest subiect.

Autorul știrilor

Cătălina Jingoiu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Urșii ca urșii da ce ne facem cu porcii. Pe 750 hectare de pământ arabil nu mai se seamănă, de ani buni, nimic!!Relocare urșilor e o soluție, gratis nu o face nimeni. Atunci de unde bani?

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian