Actualitate Agricultura acum

DESPĂGUBIRILE PENTRU SECETĂ, LIVRATE ÎN SEPTEMBRIE. Fermierii însă nu vor primi toți banii. Iată anunțul făcut de Ministrul Agriculturii

Agricultorii afectați de secetă își vor primi despăgubirile abia în luna septembrie. Și, în plus, ajutoarele vor fi acordate doar în proporție de 80% din cuantumul calculat pentru fiecare fermier, în funcție de gradul de afectare al culturilor. Restul banilor va fi livrat o lună mai târziu.

Anunțul a fost făcut de Adrian Oros, ministrul Agriculturii, care a susținut marți o conferință de presă. Adrian Oros a anunțat că au fost alocați 850 de milioane de lei pentru plata acestor ajutoarelor menite să diminueze efectele secetei , sumă care însă asigură minimum 80% din cuantum. Restul de 20 de procente va fi acordat fermierilor la rectificarea din octombrie.

“Pentru că această rectificare bugetară din săptămâna trecută ne-a permis să alocăm 850 de milioane lei și aici vreau să subliniez 850 milioane lei, nu 300 sau 400 milioane lei cum am văzut în altă parte, 850 milioane lei pentru secetă, ceea ce în opinia noastră asigură minimum 80% din cuantum pe care o să-l direcționăm ca și despăgubire în luna septembrie, urmând ca restul de 20% sau mai puțin, cât va rămâne, să fie dat fermierilor la rectificarea din octombrie. Am făcut acest lucru pentru ca să ni se permită ca sume importante să le dirijăm și către celelalte sectoare din agricultură și aici mă refer la sectorul zootehnic. Și, de altfel, toate programele aflate în derulare să fie finanțate”, a menționat Oros.

✅ Conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Publicată de Adrian Oros pe Marţi, 18 august 2020

La Buzău, pagubele totale, calculate încă din luna iunie, sunt de 162 de milioane de lei. Agricultorii afectați de secetă ar urma să primească 925 lei pentru grâu și secară, 805 lei pentru triticale, 912 lei orz, 951 lei orzoaică, 772 lei ovăz, 1.002 lei rapiță.