Actualitate

Dispare WC-ul din curtea școlii? De la mesajul ministrului Educației la realitatea satului românesc

Sunt încă, în toată țara, multe școli care au rămas în urmă cu sute de ani. Vorbim despre școlile de la țară, unde toaletele sunt în curte și nu există apă curentă, în cele mai multe cazuri.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost lansat un mesaj tranșant privind obligativitatea ca autoritățile locale să pună lucrurile în mișcare, astfel încât să nu mai existe școli cu toalete în curte.

„Anul acesta avem alocate fonduri în bugetul Ministerului Educației de aproximativ 30 de milioane de lei, ceea ce acoperă, în mare măsură, cele sub 200 de unități de învățământ care au grupul sanitar în curte – vorbim despre un procent de sub 10% față de ce aveam acum câțiva ani – dacă autoritățile publice locale se mobilizează pentru a accesa acești bani. Eu cred că în acest an putem rezolva problema școlilor cu grup sanitar în curte. Nu putem să facem noi aceste lucrări, pentru a aduce grupuri sanitare în incinta școlilor”, a declarat ministrul liberal al Educației, Ligia Deca.

În Buzău lucrurile par că s-au pus deja în mișcare. În comuna Lopătari, de pildă, primarul spune că a dat startul campaniei prin care se dorește să li se ofere elevilor condiții minime. În urmă cu șase luni, acesta a făcut o „chetă” în mediul online, unde a menționat că are nevoie de bani pentru ca elevii să aibă toaletă în școală.

„Anul trecut am cerut sprijin în toate direcțiile pentru a putea rezolva o mare problemă de la noi din comună: 3 unități școlare aveau încă toaleta în curte. Unii au luat în râs gestul, însă mult mai mulți l-au luat în serios și s-au mobilizat să ajute. De la oameni simpli și firme sau producători, prin asociații ne-guvernamentale și până la Ministerul Educației, am găsit înțelegere și am reușit să completăm bugetul local pentru a ne îndeplini acest obiectiv: fără toalete în curte în 2024 pentru toate școlile noastre”, a transmis primarul Claudiu Constantin pe pagina de Facebook.

Lucrările ar urma să fie gata în scurt timp.

„În perioada următoare vom finaliza și recepționa lucrările la toate cele 3 școli care aveau această problemă: grădinița din satul Lopătari, școala din satul Ploștina și școala din satul Terca. Este un mare pas înainte care va trebui urmat de mulți alții pentru a ne asigura că dăm motive oamenilor să rămână în comuna Lopătari, să trăiască aici alături de familii și să producă aici din rodul muncii lor.Ca multe alte localități rurale și noi ne confruntăm cu depopularea, cu infrastructură nemodernizată încă și cu datorii la Primărie, însă asta nu ne oprește din a merge înainte și îndeplini obiectiv după obiectiv. Mulțumesc din suflet tuturor celor care au avut încredere în mine în acest proiect și care s-au alăturat comunității noastre, sunt recunoscător cât voi trăi și mă voi strădui să mă ridic la nivelul tuturor așteptărilor. Tot înainte! ”


În septembrie 2023, 471 de unități de învățământ din județul Buzău deţineau autorizaţie sanitară de funcţionare în baza declaraţiei de proprie răspundere, iar 64 de instituţii de învăţământ aveau grupuri sanitare în afara imobilelor.

Etichete
Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian