Actualitate SĂNĂTATE Șansa de Nehoiu

Dispută între prefect și managerul Spitalului Nehoiu pe subiectul pregătirilor pentru valul 4. Iordache: ”La Nehoiu, e management deficitar.” Șeful spitalului: ”Noi manageriem sărăcia”

Dispută între Prefectura Buzău si Spitalul Nehoiu în pregătirile pentru valul 4 al pandemiei de coronavirus. Șeful de la Casa Albă îl acuză pe managerul spitalului din Nehoiu de neimplicare în a face față unui eventuale explozii a cazurilor de COVID.

Într-o intervenție la Focus Tv, prefectul Silviu Iordache a relatat situația spitalelor din județ în contextul creșterii cazurilor de COVID-19. Cele mai multe investiții s-au făcut la Spitalul Județean Buzău, acolo unde instalația de oxigen a fost extinsă, lucrări au fost realizate și la spitalul din Rm.Sărat în timp ce la spitalul din Smeeni unde sunt tratați bolnavi post COVID urmează să vină noi concentratoare de oxigen. La spitalul din Nehoiu, lucrurile au fost temporizate, a acuzat prefectul, și nu s-ar fi făcut, conform acestuia, nici un demers pentru ca unitatea să trateze bolnavi cu COVID. Acuzațiile șefului de la Casa Albă au mers mai departe, fiind lansată ideea un management deficitar la spitalul care deservește populația de pe Valea Buzăului.

” Din păcate, la Nehoiu demersurile au rămas în stadiul de proiectare, nu avem acolo o unitate în care să putem trata pacienții COVID. Din punctul meu de vedere, este un management deficitar la Nehoiu și o lipsă de asumare și de a pune umărul la efort, pentru întreaga comunitate. Nu se grăbește implementarea proiectelor pentru alimentare cu oxigen, sau de renovare a anumitor zone sau crearea anumitor zone pentru pacienții COVID, cu fluxuri separate. Acolo avem un manager care este și medic. Împarte profesia de manager cu cea de medic. Nu-și poate duce la bun sfârșit, nu poate face performanță în actul de management”, a declarat prefectul Iordache.                                                                   

”Noi manageriem sărăcia”, a fost replica directorului spitalului Nehoiu, care spune că într-adevăr unitatea nu este pregătită să trateze bolnavi COVID. Nu din reavoință sau neimplicare ci pentru că spitalul nu dispune de banii necesari realizării circuitelor și a instalației de oxigen, esențiale în tratarea bolnavilor cu coronavirus.  

”Se pune problema banilor. Este primul lucru pe care nu putem să îl influențăm în niciun fel. Domnul prefect s-a referit ca noi să instalăm o stație de oxigen pentru Secția ATI și un lift nou. Am făcut toate demersurile necesare și pentru stația de oxigen și pentru achiziționarea unui lift. Cu părere de rău noi nu am găsit sursă de finanțare. Noi am trimis și adresă la Ministerul Sănătății cu rugămintea să ne ajute cu partea financiară, însă cu părere de rău, n-am primit niciun răspuns. Noi practic manageriem sărăcia”, a declarat medicul Sergiu Remișovschi.                                                                                                  

Pe de altă parte, instalația electrică veche de zeci de ani se poate transforma într-o bombă cu ceas odată cu creșterea consumului, generat de tratarea unui număr mai mare de bolnavi care au nevoie de oxigen si care pot fi conectați si la aparate, mai spune managerul spitalului din Nehoiu.                          

În primul rând, toată instalația electrică este veche din anul 1985. Orice pacient care este cu coronavirus este tratat într-un mod special față de ceilalți pacienți. Asta înseamnă că avem o suprasolicitare a instalației electrice pentru că asta înseamnă folosirea monitoarelor, folosirea ventilatorului și alte aparate și să nu ajungem ca alte spitale, de exemplu Balș sau Piatra Neamț unde au luat foc unele instalații, riscul este mare.  Plus că noi nu suntem pregătiți din punct de vedere al infrastructurii și din punct de vedere financiar. Investițiile sunt foarte mari, primul lucru noi nu ne gândim să tratăm pacienții COVID, noi primul lucru ne gândim să tratăm pacienții care se adresează pentru asistență medicală în spital. Fără o stație de oxigen și fără o infrastructură corespunzătoare este un risc enorm și pentru personal și pentru pacienții pe care noi o să-i tratăm”.

Spitalul orășenesc Nehoiu nu are medic epidemiolog, infecționist și nici  pneumolog, specializări esențiale în tratarea bolnavilor cu COVID.  În aceste condiții, dar și având în vedere infrastructura actuală, managerul spitalului din Nehoiu spune că este sceptic în privința șanselor ca în această unitate să fie tratați, în timpul valului patru al pandemiei, bolnavi infectați cu SARS Cov2

Autorul știrilor

Cristina Sterian

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Asa se intampla cand ajungem la mana veneticilor si din pacate podul de flori a adus multe gunoaie.cum justifica managerul salariile angajatilor atat timp cat toti pacientii lor sunt redirectionati catre sju buzau?mai bine sunt transformati in statie de ambulanta, spital nu sunt.si au si doi anestezisti/reanimatori , bravi ca si soldatul Svejk.vai de noi