Actualitate

Dovleacul de ceară, o soluție pentru întărirea imunității. Unde se găsește și cu ce preț se vinde

Odată cu sosirea toamnei, organismul trebuie să fie pregătit să facă față noilor condiții. Pentru asta, cea mai importantă pentru fiecare persoană, indiferent că vorbim de copii sau adulți, este o imunitate de fier. Medicii ne recomandă să evităm siropurile și alte suplimente, iar în schimbul acestora să consumăm fructe și legume bogate în vitamine.

Cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură vin cu o soluție la îndemâna oricui. În oferta cercetătorilor se regăsește dovleacul de ceară, sau pepenele de iarnă, cum mai este numit, o plantă aclimatizată în urmă cu câțiva ani la Buzău.

Potrivit specialiștilor de la Stațiunea de Cercetare, dovleacul de ceară este o sursă excelentă de vitamina C, dar și de vitamina A, B6, B12. Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, dovleacul este utilizat în tratarea căilor respiratorii, în afecţiuni urinare sau împotriva viermilor intestinali. Dovleacul, sau pepenele de iarnă, este o delicatesă în bucătăria asiatică. În China, e apreciat pentru gustul său, dar mai ales pentru conţinutul bogat de vitamine, magneziu şi potasiu.

“Fructele de dovleac de ceară sunt asemănătoare cu ale pepenelui comun însă pulpa acestora este albă, crocantă și mai puțin dulce decât pepenele, iar coaja este verde, acoperită cu un strat puternic de pruină. Aceasta caracteristică îi conferă durată mare de păstrare, ceea ce înseamnă că pot fi consumate chiar și la câteva luni după recoltare.

În ceea ce privește aportul nutritiv, fructele sunt o sursa importantă de fier, vitamine și minerale fiind recunoscute pentru proprietățile medicinale de excepție. Se folosește în medicina din Orient de mii de ani, având proprietăți diuretice, antiinflamatorii, antifebrile, expectorante, laxative și tonice. În plus față de proprietățile deja menționate, aceste fructe au și o putere extraordinară de hidratare și detoxifiere.”

Dovleacul de ceară poate fi folosit în prepararea supelor, a tocănițelor sau a unor salate. Are o proprietate extrem de importantă, și anume aceea că poate fi consumat chiar și după câteva luni de la recoltare, coaja tare face ca dovleacul să reziste foarte bine și să își păstreze proprietățile.

Dovleacul de ceară, cu o greutate medie de 5 kg, este scos la vânzare în această perioadă la Stațiunea de Cercetare. Prețul pe kilogram este de 1 leu.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian