Actualitate

Drum blocat timp de două luni, la Gura Teghii, de bolovani imenși. 7 gospodării au fost izolate (Foto)

Efectele codului roșu de furtuni de la Gura Teghii, județul Buzău, înlăturate după aproape două luni. 7 gospodării dintr-un sat din comuna de munte a Buzăului au fost izolate de restul lumii. Nicio mașină nu a putut ajunge în dreptul locuințelor, după ce drumul a fost acoperit, pe o distanță considerabilă, de bolovani imenși care au căzut de pe munte.

Problemele au apărut la începutul lunii iulie, după ce o ploaie torențială de cod roșu a făcut ca o cantitate imensă de aluviuni și bucăți de stânci să se rostogolească pe carosabil. Strada Potcoavei din satul Furtunești a fost, astfel, blocată de aluviuni antrenate de viituri pe o porțiune de 600 m. Sub nicio formă nu s-a mai putut ajunge cu mașina la 7 locuințe din sat. Autoritățile locale spun că au încercat să rezolve problema însă le-a fost imposibil. Nu au avut banii și nici utilajele necesare pentru a îndepărta bolovanii uriași.

Au cerut sprijin verbal Prefecturii iar zilele trecute au făcut și o solicitare scrisă. A fost contituită o comisie la nivelul ISU BUzău care a mers la fața locului pentru evaluarea situației. Iar joi au fost trimise utilaje de la IGSU în zonă, respectiv o echipă de la ISU Buzău, una de la ISU Vrancea precum și o echipă de la Ciolpani,dar și un camion al Armatei pentru îndepărtarea bolovanilor și redarea circulației rutiere.

“Au venit aluviuni de pe munte și au blocat drumul. Am avut mai multe drumuri blocate, dar în acel sat a fost punctul cel mai critic. Nu am putut interveni noi cu utilajele de la Primărie. Am solicitat sprijin de la Prefectură și de la ISU. La cele 7 gospodării nu s-a putut ajunge cu mașina dar oamenii au avut tot ce le-a trebuit”, a declarat primarul Gheorghe Micleru.

De joi, 19 august, s-a acționat cu două buldoexcavatoare aparținând Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și un camion militar. Vineri, 20 august, intervenția a continuat astfel că în după amaiză s-a reușit degajarea șoselei și reluarea circulației rutiere în condiții optime.